Werken bij het COA als programmabegeleider

Is het werk van programmabegeleider iets voor jou?

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Een werkdag uit het leven van een programmabegeleider

Zie je jezelf al werken als programmabegeleider? Of is het toch nog lastig om je een beeld te vormen bij deze baan? Geen zorgen, dat kunnen we ons wel voorstellen. We helpen je een handje! Stel je voor …

Vandaag heb je een ochtenddienst. Je komt aan in het asielzoekerscentrum. Je haalt je sleutels op bij de receptie en loopt naar de vergaderruimte, waar je – onder het genot van een kop thee – samen met je collega’s je werkdag voorbereidt en de taken verdeelt. In de overdracht van je collega’s uit de avonddienst lees je de belangrijkste updates. Hierin lees je dat Aleksandr is geslaagd voor zijn theorie-examen auto. Je hebt hem geholpen met de voorbereidingen, dus eerlijk is eerlijk: dat geeft je een extra goed gevoel!

Plannen wijzigen

Je was van plan om na overdracht de laatste voorbereidingen te treffen voor een training die je vanmiddag gaat geven, maar een bewoner spreekt je aan met een hulpvraag. Je helpt de bewoner eerst op weg. Eenmaal terug, neem je de training door.

Daarna is het tijd voor de informatiebaliedienst. Je regelt allerlei praktische zaken voor de studie van een Afghaanse jongen. Hij moet een vergoeding aanvragen voor het lesgeld en de reiskosten. Om 12.00 uur krijg je een bericht via de portofoon: “Kom je gezellig lunchen?”, vraagt een collega. Jeetje, de tijd vliegt!

Training geven

Na de lunch geef je een groep bewoners de training waarin ze kennis opdoen over de Nederlandse maatschappij. Achteraf vraag je de deelnemers hoe ze de training ervaren én besteed je nog een half uurtje aan individuele gesprekken om hen beter te leren kennen. Op basis van deze gesprekken schrijf je een sociaal dossier voor de gemeente, zodat de gemeente zich goed kan voorbereiden op hun komst.

Daarna check je hoe laat het is en je vermoeden wordt bevestigd: je dienst zit er alweer bijna op. Het is belangrijk dat je collega’s de avonddienst goed kunnen uitvoeren, dus voordat je vertrekt zorg je voor een goede overdracht. Samen met collega’s evalueer je de dag en dan is het tijd om naar huis te gaan.

Foto van Nanneke, programmabegeleider bij het azc in Zutphen
“Ik zet bewoners in hun kracht, zodat zij zelf aan de slag kunnen én gaan!”

Nanneke, programmabegeleider Lees meer >

                                                                                             _____

Foto van Frank, die programmabegeleider is bij het azc in Luttelgeest
“Je maakt het azc echt samen met je collega’s”

Frank, programmabegeleider Lees meer >

                                                                                             _____

Foto van Abdirizak, die programmabegeleider is bij het azc in Grave
“Als het een gezin gelukt is om alles te regelen voor een nieuwe woning in Nederland, dan geeft mij dat een kick!”

Abdirizak, programmabegeleider Lees meer >

Benieuwd naar andere functies?

Vacatures

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Bekijk alle vacatures voor programmabegeleider