Foto van Abdirizak, die programmabegeleider is bij het azc in Grave
“Als het een gezin gelukt is om alles te regelen voor een nieuwe woning in Nederland, dan geeft mij dat een kick!”

Veel variatie

“Ik heb een heel gevarieerde baan. Ik heb bijvoorbeeld afwisselende diensten – in de ochtend, avond of het weekend – en ik werk in een multidisciplinair team. Om alle bewoners zo goed mogelijk te begeleiden, heb ik dagelijks een overdracht met alle teamleden die aanwezig zijn in het azc. Het is een overleg met programmabegeleiders, woonbegeleiders, huismeesters en de adjunct-locatiemanager. Ik geef ook allerlei trainingen aan bewoners van het azc, zoals de training Kennis van de Nederlandse Maatschappij, introMAP, Toekomsttraining en weerbaarheidstrainingen voor mannen.”

Groot verantwoordelijkheidsgevoel

Als bewoners van het azc een verblijfsvergunning hebben gekregen, maakt Abdirizak hen wegwijs. “Ik ben een positief mens en ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dus als het een gezin gelukt is om alles te regelen voor een nieuwe woning, dan geeft mij dat een kick”, vertelt Abdirizak enthousiast.

Voorbereiden op de toekomst

Om hen voor te bereiden op hun toekomst in Nederland geeft hij bewoneres de training Kennis van de Nederlandse Maatschappij, zodat ze alle benodigde kennis hebben om zelfstandig in een gemeente te kunnen wonen. “Zo is het in veel landen gebruikelijk om als je ziek bent, zelf direct een bezoek te brengen aan het ziekenhuis. Maar in Nederland niet”, geeft Abdirizak als voorbeeld. “Om hun kans op een werkplek te vergroten, geef ik ook de introMAP-training. Tijdens deze training onderzoeken we samen hun mogelijkheden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat voelt heel goed.”

Vragen beantwoorden

“Alle bewoners van het azc kunnen bij mij terecht. Ik voer persoonlijke gesprekken en sta voor hen klaar bij de informatiebalie in het azc, waar ze langskomen met diverse vragen. Dit zijn bijvoorbeeld vragen over een bsn, het verhuizen naar een specifieke gemeente of een andere kamer in het azc”, vertelt Abdirizak.

Ook begeleiding zonder verblijfsvergunning

“Ik begeleid dus ook bewoners die géén verblijfsvergunning hebben gekregen. Ik geef bijvoorbeeld de Toekomsttraining om hen voor te bereiden op hun toekomst buiten Nederland. Kortom, iedere dag is anders en ik heb iedere dag weer het gevoel dat ik een verschil maak voor de bewoners van het azc in Grave!”

Is het werk van programmabegeleider iets voor jou?

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Programmabegeleider

Als programmabegeleider bereid je bewoners van een opvanglocatie voor op een toekomst in Nederland of daar buiten. Je voert onder andere individuele gesprekken, geeft op maat gemaakte trainingen en organiseert informatiebijeenkomsten.

Benieuwd naar de ervaringen van andere medewerkers?

Foto van Nanneke, programmabegeleider bij het azc in Zutphen
“Ik zet bewoners in hun kracht, zodat zij zelf aan de slag kunnen én gaan!”

Nanneke, programmabegeleider Lees meer >

Foto van Frank, die programmabegeleider is bij het azc in Luttelgeest
“Je maakt het azc echt samen met je collega’s”

Frank, programmabegeleider Lees meer >

Vacatures

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Bekijk de vacatures programmabegeleider