Ontmoetingen tussen Nederlanders en asielzoekers

Op de Open azc dag nodigen we jou uit om asielzoekers te ontmoeten en met hen in gesprek te gaan. Er worden rondleidingen, workshops en kinderactiviteiten georganiseerd. Daarnaast kunnen medewerkers en bewoners meer vertellen over activiteiten en programma’s binnen en buiten het azc.

Ook andere organisaties zijn aanwezig om meer te vertellen over hun werkzaamheden op de opvanglocatie: de toelating, registratie, opvang en begeleiding van asielzoekers naar een woning in Nederland of terug naar hun land van herkomst.

Deze locaties doen mee aan Open azc dag 2023
  • Kinderen treden op tijdens Open azc dag
    Kinderen treden op tijdens Open azc dag © Chris Lans

Nationale Burendag

De Open azc dag vindt plaats op Nationale Burendag. Hiermee benadrukken we dat asielzoekers buren zijn van ons allemaal. Het Oranjefonds organiseert Nationale Burendag omdat buurten leuker, veiliger en socialer worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Het COA, de IND, VluchtelingenWerk Nederland en de DT&V sluiten zich hier van harte bij aan.

  • Hapjes van bewoners tijdens Open azc dag 2019
    Lekkere hapjes gemaakt door bewoners van het azc © Chris Lans

Terugblik Open azc dag 2022

Vorig jaar kwamen zo’n 12.000 mensen ‘FF buurten’ bij de ruim 60 COA-locaties die hun deuren hadden geopend. Ondanks het slechte weer zat de sfeer er goed in bij bezoekers én bewoners. Er vonden ontmoeten plaats, er werden hapjes geserveerd, muziek gemaakt, taalles gegeven en nog veel meer. 

Bekijk hier de video die Vluchtelingenwerk vorig jaar op locatie Gilze heeft gemaakt. 

Lees het nieuwsbericht