FF BUURTEN?

Duizenden ontmoetingen tijdens Open azc dag 2022

Zaterdag 24 september bezochten zo'n 12.000 mensen een van de ruim 60 COA-locaties die hun deuren hadden geopend tijdens de landelijke Burendag. Ondanks het slechte weer zat de sfeer er goed in. Bij bezoekers én bij bewoners die hapjes serveerden, muziek maakten, uitleg gaven over hun taalles en andere activiteiten, kunstwerken lieten zien en veel meer. 

Lees het nieuwsbericht

Ontmoetingen tussen Nederlanders en asielzoekers

Met de Open azc dag willen we Nederlanders uitnodigen om asielzoekers te ontmoeten en met hen in gesprek te gaan. Tijdens deze open dag zijn er rondleidingen, workshops en kinderactiviteiten. Medewerkers en bewoners laten zien dat er in en buiten het azc tal van activiteiten en programma’s zijn waar de bewoners dagelijks aan kunnen meedoen.

Organisaties vertellen over hun werkzaamheden op de opvanglocatie: de toelating, registratie, opvang en de begeleiding van asielzoekers naar een woning in Nederland of terug naar het land van herkomst.

  • Kinderen treden op tijdens Open azc dag
    Kinderen treden op tijdens Open azc dag © Chris Lans

Nationale Burendag

De Open azc dag vindt plaats op Nationale Burendag. Hiermee willen we benadrukken dat asielzoekers buren zijn van ons allemaal. Het Oranjefonds organiseert Nationale Burendag omdat buurten leuker, veiliger en socialer worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Het COA, de IND, VluchtelingenWerk Nederland en de DT&V sluiten zich hier van harte bij aan.

  • Hapjes van bewoners tijdens Open azc dag 2019
    Lekkere hapjes gemaakt door bewoners van het azc © Chris Lans

Terugblikvideo Open azc dag 2019

Wil je een indruk krijgen van een Open azc dag? Bekijk dan de video die we in 2019 hebben gemaakt. Ook deze dag stond in het teken van ontmoetingen tussen azc-bewoners en Nederlanders.