Waarom asielzoekers verhuizen 

Er zijn verschillende redenen voor het verhuizen van de ene naar de andere opvanglocatie. Asielzoekers:  

 • starten met een nieuwe fase in de procedure (na de algemene asielprocedure verhuizen ze bijvoorbeeld van de procesopvanglocatie naar een azc of naar een locatie voor terugkeer)
 • verblijven in een opvanglocatie die sluit, bijvoorbeeld als er minder asielzoekers ons land binnenkomen of als de bestuursovereenkomst met de gemeente afloopt
 • dienen een verzoek in om te verhuizen, bijvoorbeeld naar een azc waar familie verblijft
 • gaan voor extra begeleiding naar de intensief begeleidende opvang of de handhaving en toezichtlocatie

Hier houden we rekening mee

Het COA heeft voor verhuizingen 4 uitgangspunten:

 • gezinnen met schoolgaande kinderen verhuizen zoveel mogelijk in de schoolvakanties
 • bewoners blijven als het kan binnen dezelfde regio, zodat ze hun sociale netwerk houden en verder kunnen gaan met hun studie of vrijwilligerswerk
 • we houden rekening met medische en psychosociale omstandigheden van bewoners
 • we voorkomen zoveel mogelijk dat asielzoekers binnen korte tijd meerdere keren moeten verhuizen

Verhuizen kinderen: zoveel mogelijk in de schoolvakanties

Kinderen vinden verhuizen vaak moeilijk. Ze moeten afscheid nemen van een vertrouwde omgeving en van vrienden op school en in het azc. Daarom proberen we het aantal verhuizingen te beperken. Gezinnen verhuizen zoveel mogelijk in de schoolvakanties, zodat kinderen aan hun nieuwe omgeving kunnen wennen. Als gezinnen vanwege de asielprocedure verhuizen, hebben we daar geen invloed op. Dan verhuizen kinderen ook buiten de vakanties.

Begeleiding gezinnen 

Als een verhuizing onvermijdelijk is, begeleiden we kinderen en hun ouders zo goed mogelijk. Ouders kunnen bijvoorbeeld hun voorkeur voor een ander azc doorgeven. We informeren de kinderen over de verhuizing, het nieuwe azc en de activiteiten voor kinderen op de nieuwe locatie. En we zorgen ervoor dat het afscheid op school en in het azc goed is geregeld.

Bij de begeleiding gebruiken we een verhuischecklist, die we samen met Defence for Children hebben ontwikkeld.

 • Vrouw met twee kinderen in hun kamer in het azc
  Gezin in azc Den Helder © Mariëtte Carstens

Goede overdracht: collega’s en partners informeren

Het COA zorgt bij een verhuizing voor een goede overdracht naar het nieuwe azc. We informeren collega’s bijvoorbeeld over de persoonlijke situatie van bewoners en de begeleiding die zij nodig hebben. Ook informeren we alle betrokken samenwerkingspartners over de verhuizing. Denk aan de IND, DT&V, GZA, de Vrolijkheid, medische professionals en andere hulpverleners.