Redenen voor sluiting

Meestal sluiten locaties omdat de overeenkomst met de gemeente of de eigenaar afloopt. Bij een grote terugloop van het aantal asielzoekers, kan het ook nodig zijn locaties te sluiten vóór de einddatum van een overeenkomst. Het komt ook voor dat we een locatie moeten sluiten omdat hij toe is aan een grondige renovatie of zelfs sloop. Soms starten we daarna een nieuwbouwproject.

Zorgvuldigheid naar alle betrokkenen 

Wanneer we een locatie gaan sluiten, maken we een sluitingsplanning. We informeren de gemeente en andere samenwerkingspartners en zeggen contracten op met lokale leveranciers.

Voordat bewoners verhuizen naar een andere locatie organiseren COA-medewerkers een sluitingsbijeenkomst zodat bewoners, medewerkers, vrijwilligers en samenwerkingspartners op een goede manier afscheid kunnen nemen van elkaar. 

Verhuizing van bewoners

We willen de gevolgen van een verhuizing voor bewoners zoveel mogelijk beperken. Daarom laten we bijvoorbeeld de verhuizing van gezinnen zo veel mogelijk tijdens schoolvakanties plaatsvinden. En we zorgen in alle gevallen voor een goede overdracht, bijvoorbeeld van medische dossiers. 

Leegstaande locaties

Overdragen of verkopen

Een gehuurde locatie dragen we na sluiting over aan de eigenaar. Tijdelijke gebouwen breken we voor oplevering af. Panden waarvan we eigenaar zijn, worden mogelijk verkocht of verhuurd. Soms staan ze tijdelijk leeg.

Beheer leegstaande locaties

Bij leegstand zorgen we onder meer voor de groenvoorziening en treffen we antikraak-maatregelen. Een mogelijke reden voor leegstand is dat het contract met de verhuurder nog loopt, terwijl de bestuursovereenkomst met de gemeente is afgelopen. Ook dan blijft het COA verantwoordelijk voor het beheer.

Alleen bij een aanvullende opvanglocatie is het COA na sluiting niet meer verantwoordelijk voor het beheer van de leegstaande locatie.

Herbestemming

Als het COA locaties duurzaam ontwikkelt, zoals bijvoorbeeld in Burgum, en Luttelgeest, denken we mee over de mogelijke herbestemming in de toekomst. Gemeenten moeten duurzame locaties na ons vertrek kunnen gebruiken voor een ander doel. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan een vakantiepark of een woonwijk.