Foto van Nanneke, programmabegeleider bij het azc in Zutphen
“Ik zet bewoners in hun kracht, zodat zij zelf aan de slag kunnen én gaan”

Begeleiden bij huisvesting, werk en ambities

Nanneke: “Ik spreek vooral vergunninghouders. Deze bewoners van het azc hebben een verblijfsvergunning gekregen van de IND. Ik begeleid hen bij allerlei zaken die ze moeten regelen, zoals huisvesting. Ik ga met hen in gesprek over familie, vrienden, werk en ambities. Deze informatie gebruikt de gemeente vervolgens voor de inburgering. Ik geef deze bewoners ook trainingen, bijvoorbeeld de training Kennis van de Nederlandse Maatschappij. Zo komen ze aardig wat te weten over het leven in Nederland.”

Met persoonlijke aandacht maak je het verschil

“Bewoners voelen zich vaak een nummertje tijdens de asielprocedure", vertelt Nanneke. "Als programmabegeleider bij het COA maak je het verschil door de bewoners persoonlijke aandacht te geven. Door af en toe een praatje te maken, voelen bewoners zich gezien en gehoord. Dat maakt mijn werk echt mooi!

Ik ga iedere dag met een fijn gevoel naar huis, omdat ik weer een bewoner heb geholpen. Ik spreek bijvoorbeeld weleens een vergunninghouder die heel graag in een bepaalde gemeente wil wonen, dicht bij vrienden. Ik heb daar niet direct invloed op, maar het is wel mijn taak om alle informatie in het systeem te zetten. In de buurt van vrienden wonen, is officieel geen hard criterium. Als het tóch gelukt is, geeft dat voldoening. ”

Ik zet bewoners in hun kracht

“Als programmabegeleider ben je bewoners vooral aan het motiveren. Ik ga niet mee wanneer ze zich inschrijven bij de gemeente of een bankrekening openen, maar ik begeleid hen op afstand en motiveer hen om zelf actie te ondernemen. Ik zet bewoners in hun kracht, zodat zij zelf aan de slag kunnen én gaan! Ik wil de bewoners echt een positief gevoel geven, want als programmabegeleider ben ik de start van hun toekomstige huisvesting.”

Is het werk van programmabegeleider iets voor jou?

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Programmabegeleider

Als programmabegeleider bereid je bewoners van een opvanglocatie voor op een toekomst in Nederland of daar buiten. Je voert onder andere individuele gesprekken, geeft op maat gemaakte trainingen en organiseert informatiebijeenkomsten.

Benieuwd naar de ervaringen van andere medewerkers?

Foto van Frank, die programmabegeleider is bij het azc in Luttelgeest
“Je maakt het azc echt samen met je collega’s”

Frank, programmabegeleider Lees meer >

Foto van Abdirizak, die programmabegeleider is bij het azc in Grave
“Als het een gezin gelukt is om alles te regelen voor een nieuwe woning in Nederland, dan geeft mij dat een kick!”

Abdirizak, programmabegeleider Lees meer >

Vacatures

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Bekijk de vacature programmabegeleider