Foto van Frank, die programmabegeleider is bij het azc in Luttelgeest
“Je maakt het azc echt samen met je collega’s”

Begeleiding voor elk moment in de procedure

“Hoe we bewoners precies begeleiden, is afhankelijk van de fase waarin zij in de procedure zitten", aldus Frank. "Bewoners die net aankomen, geven we onder andere voorlichting over hun rechten en plichten bij het azc. Wij verwachten namelijk dat ze zich aan bepaalde regels houden, tegelijkertijd hebben ze recht op educatie en begeleiding.

Zo bieden we bij het COA bieden programma’s om bewoners actief kennis te laten maken met de Nederlandse maatschappij en ze voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Ook zijn er programma’s om ze te begeleiden bij de terugkeer naar hun land van herkomst. Daarnaast organiseren we activiteiten met bewoners samen. We begeleiden ze bijvoorbeeld in het beheren van de recreatieruimte of het organiseren van sportactiviteiten. Het is heel leuk om bewoners hun zelfstandigheid terug te kunnen geven.”

Het azc maken we samen

Bij het COA is volgens Frank geen dag hetzelfde: "Er gebeurt constant van alles. Je werkt echt in de hectiek van de maatschappij. Dat vind ik interessant, maar het is ook pittig. Zeker omdat je soms de meest vreselijke verhalen hoort van bewoners. Je moet daarom wel tegen een stootje kunnen. Met mijn bevlogen collega’s vinden we altijd wel een manier om daarmee om te gaan en mensen te helpen. En iedereen doet dat op zijn eigen manier. Zo maken we het azc echt samen.

Bij het COA krijg je ruimte om een eigen invulling te geven aan je werk. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om trainingen te geven en mag dat ook veel doen. Ik peil bij bewoners waar de behoefte ligt. Is dat budgetteren? Dan ga ik daarmee aan de slag.”

Iets voor iemand betekenen zit in kleine dingen

“We hebben intensief contact met bewoners, ook buiten de programma’s om. We zoeken elkaar regelmatig op en gaan met elkaar in gesprek: Hoe zit je in je vel? Hoe zie je de toekomst voor je? Bewoners zijn vaak een beetje ontredderd en dat is logisch. Ze kennen het land niet, zijn hier zonder familie en weten niet wat hen te wachten staat. Soms kan je iemand een heel eind op weg helpen door iets te regelen of gewoon even te praten. De kracht van ons werk zit wat mij betreft juist in de kleine dingen. Ik kan niet alle problemen voor iemand oplossen, maar ik heb dagelijks het idee dat ik iets kan betekenen voor bewoners. Hoe klein het ook is.”

Is het werk van programmabegeleider iets voor jou?

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Programmabegeleider

Als programmabegeleider bereid je bewoners van een opvanglocatie voor op een toekomst in Nederland of daar buiten. Je voert onder andere individuele gesprekken, geeft op maat gemaakte trainingen en organiseert informatiebijeenkomsten.

Benieuwd naar de ervaringen van andere medewerkers?

Foto van Nanneke, programmabegeleider bij het azc in Zutphen
“Ik zet bewoners in hun kracht, zodat zij zelf aan de slag kunnen én gaan!”

Nanneke, programmabegeleider Lees meer>

Foto van Abdirizak, die programmabegeleider is bij het azc in Grave
“Als het een gezin gelukt is om alles te regelen voor een nieuwe woning in Nederland, dan geeft mij dat een kick!”

Abdirizak, programmabegeleider Lees meer >

Vacatures

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Bekijk de vacatures programmabegeleider