“1000 bewoners betekent 1000 verhalen”

Route voor de toekomst

“Als casemanager begeleid ik asielzoekers op individueel niveau tijdens de hele procedure bij het COA”, vertelt Aziza. “Ik geef voorlichting over hun rechten en plichten en samen stippelen we een route uit voor de toekomst. Uiteindelijk moeten ze die route zelf gaan bewandelen, maar ik kan ze daar wel bij helpen. Bijvoorbeeld door goede contactpersonen te vinden of hun cv na te kijken."

Meedraaien in de maatschappij

“Ik weet zelf hoe het is om in een onbekend land te komen. En hoe belangrijk het is dat iemand je dan op weg helpt. Toen mijn ouders en ik in Nederland kwamen, heeft het COA ons geholpen mee te kunnen draaien in de maatschappij. Mijn moeder ging studeren en mijn vader vond werk. Daardoor konden we snel een leven opbouwen. Dat vind ik nog steeds heel waardevol.”

Van binnenuit

Werken bij het COA was niet altijd al het plan van Aziza. “Ik ben rechten gaan studeren en daarna verder gegaan in de retail, onder andere bij Dior. Toen ik in de zomer van 2022 de beelden zag van asielzoekers die buiten moesten slapen, dacht ik: ik kan nu een oordeel hebben over de situatie, maar ik kan ook zelf van binnenuit onderzoeken hoe ik kan bijdragen aan betere omstandigheden.”

Razendsnel zelfstandig aan de slag 

“In dit vakgebied had ik nog weinig ervaring, toch mocht ik meteen aan de slag als casemanager. Ik ben zelf gaan uitzoeken hoe ik die functie het best kon invullen en zocht veel contact met collega-casemanagers om van hen te leren.”

Na nog geen jaar staat Aziza als een doorgewinterde casemanager op de locatie in Velsen-Noord en begeleidt ze zelf nieuwe collega’s. “Bij het COA krijg ik ook veel ruimte om daar mijn eigen weg in te vinden. Als ik goed kan motiveren waarom ik iets op een bepaalde manier aanpak, krijg ik eigenlijk nooit een ‘nee’."

Elke bewoner heeft een verhaal

“In mijn werk spreek ik veel verschillende mensen. Zo spreek ik bijvoorbeeld met bewoners die werkten als arts of piloot, alleen moeten ze hier helemaal opnieuw beginnen. De meeste bewoners willen ook echt geholpen worden om weer iets op te bouwen. Anderen zijn juist wat stugger en laten de hulp minder toe. Maar als je echt investeert in de relatie, dan gaat de schil eraf en heb je gewoon een heel mooi mens tegenover je. Dan komt het echte verhaal naar voren en met dat verhaal kan je gaan werken.”

Is het werk van casemanager iets voor jou?

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Casemanager

Als casemanager bij het COA begeleid jij bewoners op individueel niveau. Je gaat met de bewoners in gesprek, kent hun persoonlijke verhaal, denkt mee, adviseert en werkt samen met hen aan een plan voor de toekomst.

Benieuwd naar de ervaringen van andere medewerkers?

“Ik zie hoe bewoners elke dag stappen zetten en steeds meer zelfredzaam worden”

Oermilla, casemanager Lees meer > 

“Ik werk met veel plezier al 25 jaar voor het COA, het past gewoon bij me!”

Sanna, casemanager Lees meer > 

Vacatures

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Bekijk de vacature casemanager