“Ik werk met veel plezier al 25 jaar voor het COA, het past gewoon bij me!”

Begeleiding en begrip 

“Als casemanager draag ik iets bij, ik doe iets goed voor de mens”, vertelt Sanna trots. “Ik verdiep me in een casus, voer gesprekken met bewoners en bespreek het met collega’s. Als bewoners van een azc een verblijfsvergunning hebben gekregen, ga ik met hen in gesprek. Ik vraag bijvoorbeeld wat voor werk ze hebben gedaan in het land van herkomst. Op basis van zo’n gesprek maak ik een mooi profiel, zodat de gemeente een goed beeld van hen heeft. Ik leg ook uit hoe het is om in Nederland te wonen en wat er van hen verwacht wordt. Ik vind het een mooie uitdaging om alles uit te leggen in begrijpelijke taal.” 

Luisterend oor 

“Het voeren van complexe gesprekken is één van mijn specialiteiten. Ik vind het interessant om de oorzaak van een probleem te achterhalen. Als dat is gelukt, probeer ik ook begrip te kweken bij collega’s. Bewoners kunnen bijvoorbeeld psychische problemen krijgen, doordat ze lang in een azc verblijven. Onlangs voelde een bewoner zich bijvoorbeeld depressief, omdat hij al jaren in een azc verblijft. Ik heb hem opgevangen. Ik heb naar hem geluisterd en ik heb hem uiteindelijk doorverwezen. Ik ben heel trots op alle gesprekken die ik voer. Ik doe het met gevoel en passie.” 

Een dag vol verrassingen 

“Iedere dag en ieder mens is anders, dus ik weet nooit wat me te wachten staat. Het ene moment begeleid ik een hoogopgeleide Iraniër en het andere moment een berbervrouw uit Irak die nog nooit naar school is geweest. Mensen die anders zijn, daar houd ik van. Zo kom ik zelf ook tot andere inzichten. Kortom, als je het leuk vindt om met mensen te werken en als je van verschillende culturen houdt, dan is dit werk een verrijking van je eigen leven.” 

Uitdaging en ontwikkeling 

“Bij het COA sta je nooit stil. Je kunt je inschrijven voor diverse trainingen. Je krijgt ook de kans om van functie te wisselen. Sinds 3 jaar werk ik als casemanager. Hiervoor heb ik ook als woonbegeleider en programmabegeleider gewerkt. Het werk als casemanager is een mooie nieuwe stap in mijn carrière, want ik vind het een mooie uitdaging om me in de juridische kant van het werk te verdiepen. Ik kan mezelf hier heel erg uitdagen en dat bevalt me heel goed. Ik werk met veel plezier al 25 jaar voor het COA, het past gewoon bij me!” 

Is het werk van casemanager iets voor jou?

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Casemanager

Als casemanager bij het COA begeleid jij bewoners op individueel niveau. Je gaat met de bewoners in gesprek, kent hun persoonlijke verhaal, denkt mee, adviseert en werkt samen met hen aan een plan voor de toekomst.

Benieuwd naar de ervaringen van andere medewerkers?

“1000 bewoners betekent 1000 verhalen”

Aziza, casemanager Lees meer >

“Ik zie hoe bewoners elke dag stappen zetten en steeds meer zelfredzaam worden”

Oermila, casemanager Lees meer >

Vacatures

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Bekijk de vacature casemanager