Foto van Jerome, die jeugdwerker is in Cadier en Keer
“Leren niet leuk? Zoek waar jongeren energie van krijgen”

“Ik begeleid, en ben verantwoordelijk voor, een groep alleenstaande vluchtelingen", vertelt Jérome. "Dit zijn jongens tussen de 15 en 18 jaar oud. Na hun verblijf in Ter Apel komen ze naar ons. In principe zijn ze hier voor de duur van hun asielprocedure, tot het besluit van de IND. In de tussentijd begeleid ik ze als mentor. Ik ga met ze in gesprek, leer ze kennen en stel doelen met ze op. Ik wil dat ze zo zelfstandig mogelijk zijn op het moment dat ze doorstromen naar hun volgende woonplek. En ik wil graag dat ze een realistisch toekomstperspectief krijgen.”

Maatwerk voor iedere jongen

“Voor iedere jongen is de begeleiding maatwerk. Het is ook maar net waar de behoefte ligt. Soms weet een jongen niet hoe hij een gezonde maaltijd moet koken en wat voor ingrediënten daarvoor nodig zijn. Dan doen we samen boodschappen van het COA-budget. Zo ervaren ze ook meteen hoe ze met geld moeten omgaan. Het gebeurt helaas ook vaak dat een jongen laaggeletterd of analfabeet is. Dan gaan we daarmee aan de slag, want dat is een groot thema. Als we daar niets aan doen, dan weet hij bijvoorbeeld niet dat hij een rekening heeft ontvangen en moet betalen. Het risico is dan dat hij op zijn 18e tegen de lamp loopt en in de schuldsanering belandt."

Kijken naar wat bij iemand past

De functie van Jérome is heel breed, zoals op zoek gaan naar een leuke activiteit: "Ik had laatst een jongere in de groep die leren niet leuk vond. Ik vind het dan écht een uitdaging om te kijken waar hij wel energie van krijgt. Dat was drummen. Hij zit nu in een djembé-band en vindt het nog steeds geweldig. Ik kijk echt naar wat bij iemand past. Dat geeft veel voldoening. Aan het einde van de dag heb ik nog altijd dat goede gevoel. Er ontstaan vaak mooie gesprekken. Op weg naar huis realiseer ik mij: dit is mooi. Dit is bijzonder. En absoluut niet standaard. We kunnen de jongens iets bieden hier.”

Eigenschappen en talenten

“Als jeugdwerker is het belangrijk om buiten je eigen kaders te denken. Eigen referenties loslaten. En niet alleen oprecht geïnteresseerd naar de ander te luisteren, maar de ander ook willen begrijpen. Op die manier vind je aansluiting. We hebben als mens allemaal (voor)oordelen die we zelf vaak als waarheid beschouwen en, al dan niet bewust, zoeken we bevestiging van deze waarheid. Dit kunnen loslaten, je beeld van de ander kunnen en durven bij te stellen; dat is een enorm krachtige eigenschap die je verder helpt in dit werk."

Trainingen volgen én geven

Trainingen help je om verder te groeien. En dan ben je volgens Jérome bij het COA aan het goede adres: "Het aanbod is enorm. Agressietrainingen en cultuursensitief werken bijvoorbeeld. Iedereen die met jeugd werkt, wil een SKJ-registratie (stichting kwaliteitsregister jeugd). Dan kom je overal binnen. Dat wordt steeds meer de norm. Daar biedt het COA ook mogelijkheden voor. Ik heb laatst een verdiepingstraining voor SKJ gevolgd. Super! Maar we geven zelf ook trainingen aan de jongens. We hebben het bijvoorbeeld over Nederlandse normen en waarden.”

Onmisbaar

“Ik ben wel een goede sfeermaker. En dat weet ik van mezelf ook wel. Dat kan ook een valkuil zijn, maar is het meestal niet. Ik kan goed enthousiasmeren en ik ben oprecht. Mensen voelen dat. Ik kan taboes doorbreken en moeilijke situaties aanvoelen, doorgronden en mezelf aanpassen.”

Solliciteer bij het COA!

“Kom bij ons werken. Elk dagdeel is anders en vrijwel altijd heel leuk. Ik ben blij dat ik na een paar dagen vrij weer kan werken. Dat koester ik. Ik doe veel nieuwe ervaringen op, leer mensen en culturen kennen. Het werken bij het COA is een avontuur op zich.”

Is het werk van jeugdwerker iets voor jou?

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Jeugdwerker

Als jeugdmedewerker draag je bij aan een veilig, leefbaar en beheersbaar woonklimaat voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen tussen de 15 en 18 jaar.

Benieuwd naar de ervaringen van andere medewerkers?

Foto van Claudia, jeugdwerker
“Bij het COA gaat er een wereld voor je open. Uiteindelijk zie je dat de bewoners net als andere jongeren in de wereld zijn”

Claudia, jeugdwerker Lees meer >

                                                                                                            _____

"Ik ben trots op mezelf – en op de jongeren – als ik merk dat zij zich vertrouwd voelen en integreren in de cultuur"

Arjan, jeugdwerker Lees meer >

Vacatures

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Bekijk alle vacatures voor jeugdwerker