“Ik ben trots op mezelf – en op de jongeren – als ik merk dat zij zich vertrouwd voelen en integreren in de cultuur”

Begeleiding

“Als jeugdwerker ben ik verantwoordelijk voor de dagindeling en begeleiding van de alleenstaande jongeren in het azc. Samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat de jongeren goed eten, verzorgd zijn, lekker in hun vel zitten en eventuele problemen met ons bespreken. ‘s Morgens loop ik langs de bungalows en wek ik de jongeren. Ik zorg ervoor dat ze naar school gaan, boodschappen doen en dat ze hun kamer schoonhouden. Het is ook een mooie gelegenheid om even een praatje te maken met de jongeren.”

Persoonlijk contact

In het azc Luttelgeest verblijven nu ongeveer 50 jongeren. “Elke jeugdwerker is verantwoordelijk voor 3 tot 6 jongeren”, legt Arjan uit. “Ik wil de jongeren graag iedere dag spreken. De gesprekken houd ik bij in een logboek en ik ben continu aan het monitoren hoe het met hen gaat. Ik ga bijvoorbeeld bij de jongeren op bezoek in hun bungalow, maar ik ga ook graag met de jongeren op pad als ze een afspraak hebben buiten het azc. Als we samen in de auto zitten, luister ik Nederlandse muziek. Dat is een leuke manier om hen Nederlands te leren. Op dit soort momenten leren we elkaar ook beter kennen. We ontdekken bijvoorbeeld een gemeenschappelijke hobby. Dat schept een band.”

Recreatie in het azc

“De jongeren maken veel gebruik van de recreatiemogelijkheden in het azc. Aan het einde van de middag kunnen ze bijvoorbeeld fitnessen, poolen, voetballen en tafeltennissen. Ik ben dan ook aanwezig en voer gezellige gesprekken met de jongeren. We organiseren ook een huiskameravond in het azc. Dan spelen we spelletjes, drinken koffie en thee en als er een voetbalwedstrijd is, kijken we bijvoorbeeld samen tv. Ik zie hoe ze in hun vel zitten en ik observeer hoe ze zich in een groep gedragen. Daar pas ik de begeleiding dan op aan.”

Vertrouwen wekken

“Ik doe mijn best om de jongeren het gevoel te geven dat ze altijd bij mij terecht kunnen. Ik wil voorkomen dat ze denken dat ik alleen maar mailtjes en verslagen aan het schrijven ben achter de computer. Ik ben trots op mezelf – en op de jongeren – als ik merk dat zij zich vertrouwd voelen en integreren in de cultuur. Ik ga altijd met een prettig gevoel naar huis, omdat ik er weer mocht zijn voor de jongeren.”

Sterk in mijn schoenen

“Ik volg redelijk wat trainingen! Daardoor sta ik als medewerker, mens én collega sterker in mijn schoenen. Ik kan zo een hele lijst trainingen opnoemen waar je aan mag deelnemen om je te ontwikkelen in het COA-landschap. Bij het COA kan je dat zo gek maken als je zelf wil.”

Solliciteren

“Bij het COA kun je heel veel trainingen volgen, dus je hoeft niet alles meteen te weten”, vertelt Arjan bemoedigend. “Bij het COA krijg je de ruimte om jezelf te ontwikkelen als medewerker. We hebben een sterk team en je kunt altijd meekijken met collega’s. Fouten maken mag! Daar leren we samen van en dan gaan we weer verder.”

Is het werk van jeugdwerker iets voor jou?

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Jeugdwerker

Als jeugdmedewerker draag je bij aan een veilig, leefbaar en beheersbaar woonklimaat voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen tussen de 15 en 18 jaar.

Benieuwd naar de ervaringen van andere medewerkers?

Foto van Jerome, die jeugdwerker is in Cadier en Keer
“Leren niet leuk? Zoek waar jongeren energie van krijgen”

Jérome, jeugdwerker Lees meer >

Foto van Claudia, jeugdwerker
“Bij het COA gaat er een wereld voor je open. Uiteindelijk zie je dat de bewoners net als andere jongeren in de wereld zijn”

Claudia, jeugdwerker Lees meer >

Vacatures

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Bekijk alle vacatures voor jeugdwerker