Ontdekken

“Ik kom uit een kleine stad: Al Sweda. Ik had daar een goed harmonieus leven. Ik werkte als grafisch ontwerper. In 2014 verliet ik Syrië vanwege de oorlog. Daarna woonde ik een lange tijd Brazilië, even in Frans Guinea en toen kwam ik naar Nederland.” De 39-jarige Majd woont nu in de noodopvang aan de Regulusweg in Den Haag. Een oud kantoorgebouw, waar plaats is voor 600 bewoners. Het is geen gemakkelijke plek voor hem om te wonen. En daarom is hij er zo min mogelijk. “Ik houd niet van stilzitten. Ik wil nieuwe dingen ontdekken, initiatieven nemen en een extra dimensie geven aan mijn leven. Zo ga ik 1 keer per week naar een taalcoach, sport ik iedere dag en wanneer er een activiteit of een bijeenkomst is waar ik aan kan deelnemen, dan ben ik daarbij! Ik kom alleen in het azc om te slapen.” De creatieve Majd heeft naar eigen zeggen altijd wat met ontwerpen gehad. Zo had de grafisch ontwerper een eigen kledinghandel in Brazilië, en is fotograferen een grote hobby van hem. “Het liefst landschappen en portretten.”

Zo nuttig mogelijk

Tijdens de ontmoeting met Majd heeft hij een dikke ordner bij zich. Daarin zitten diploma’s, krantenknipsels, erkenningen en ander papierwerk van wat hij allemaal heeft gedaan in Den Haag. En daar is hij – terecht – trots op. Een diploma dat opvalt is die van energiecoach. “Via Stichting Lichtpuntjes van Mariahoeve doe ik veel vrijwilligerswerk. Onder andere voor een informatieve campagne over duurzaamheid. Ik ga langs de  huizen om mensen te informeren over duurzaam wonen en de voordelen van elektriciteitsgebruik in plaats van gas. Op deze manier kan ik bijdragen aan de samenleving, leer ik de taal en nieuwe mensen kennen. Ik wil mijn tijd zo nuttig mogelijk besteden. Zo houd ik mijzelf bezig en kan ik een grote leegte vullen.”

  • mensen buiten noodopvang gebouw
    Noodopvang Regulusweg, Den Haag © Mariette Carstens

Lichtpuntje

Majd, die al een aardig woordje Nederlands spreekt voor iemand die nog maar een jaar in Nederland woont, hoopt zich in de toekomst verder te kunnen ontwikkelen als grafisch ontwerper. “In Syrië maakte ik veel printwerk en ontwierp ik reclame voor langs de snelwegen. In Brazilië fotografeerde ik veel in de natuur en maakte ik foto’s van mijn vrienden. Ook via Lichtpuntjes kan ik hier nu gelukkig wat fotograferen. Wat ik van het Nederlandse landschap vind? Mooie natuur hier hoor! Maar het klimaat is wel een beetje raar. Ik weet niet wanneer het zomer of herfst is”, grapt Majd.

Eind september krijgt Majd een BSN-nummer, zijn verblijfsvergunning heeft hij al. “Dat betekent dat ik betaald kan werken en daar wil ik me op oriënteren. Ik wil mij vestigingen, met een vast inkomen en de taal nog beter leren.” Hoogstwaarschijnlijk kan dat niet in zijn geliefde Den Haag, waar hij al een groot netwerk heeft opgebouwd. “Ik ben toegewezen aan de gemeente Venlo. Ik ken daar niemand. Dat vind ik moeilijk. Ik moet weer een thuis verlaten en alles opnieuw opbouwen.”

Focus

Hoewel hij ertegen opziet, focust hij zich nu met ‘al zijn’ liefde’ op de toekomst in Nederland. “Ik heb het gevoel dat mijn band met Syrië minder is geworden. Mijn familie woont daar niet meer. Daarom concentreer ik mij op mijn nieuwe land en mijn nieuwe woonplaats.”

Open azc dag 2023

Zaterdag 23 september is er weer een Open azc dag. Bijna alle azc-locaties openen hun deuren voor omwonenden en andere bezoekers.

We nodigen jou uit om asielzoekers te ontmoeten en met hen in gesprek te gaan. Er worden rondleidingen, workshops en kinderactiviteiten georganiseerd. Daarnaast kunnen medewerkers en bewoners meer vertellen over activiteiten en programma’s binnen en buiten het azc.

Deze locaties doen mee aan Open azc dag 2023