De instroom  van asielzoekers is in 2016 fors lager dan werd verwacht. Eerder dit jaar werd daarom besloten de noodopvang af te bouwen en na de laatste bijeenkomst van de Landelijke Regietafel werd bekend dat een aantal lopende trajecten voor asielopvanglocaties wordt stilgelegd.

Bestuursvoorzitter Gerard Bakker: “Bijsturing is nu noodzakelijk. Daar hoort bij dat wij het aantal medewerkers weer in lijn moeten brengen met het aantal mensen dat wij opvangen. Deze operatie raakt met name de flexibele schil van onze organisatie die bestaat uit personeel met een tijdelijk contract. Het gaat niet alleen om opvangpersoneel, maar ook om staf en management. Wij kunnen dit traject toekomstbestendig ingaan door de goede samenwerking in het kader van het bestuursakkoord. In de komende weken gaan wij dit zorgvuldig verder uitwerken."

Het COA bestuur heeft besloten om gespreid af te schalen vanwege de onzekerheid die het asieldossier nog steeds omgeeft. Mocht de toekomst daarvoor aanleiding geven, zal de opvangorganisatie snel in staat zijn weer op te schalen. In het voorjaar wordt deze keuze opnieuw bekeken voor het najaar van 2017 en verder.

Meer nieuws