COA-medewerkers John de Wit (woonbegeleider) en Tabitha Hofsteede (programmabegeleider) gingen afgelopen week op een regenachtige dag spontaan en onaangekondigd wat bewoners opzoeken op hun werkervaringsplekken. John: “Zoals dus de jongens die werken in het ‘Fietsenkeldertje’. We zijn vooral benieuwd hoe ze het ervaren om op deze manier invulling te geven aan hun dagbesteding.”

  • jongen werkt aan een fiets
  • twee jongeren werken aan een fiets en een oudere meneer staat erbij
    azc Hengelo

Ook goed om de taal te leren

En het bevalt de jongens goed. “De jongens geven aan dat ze blij zijn om elke middag weer naar hun werkervaringsplek te mogen gaan”, aldus John. “Ze leren er van alles over het gebruik van gereedschappen en het is ook goed voor het leren van de Nederlandse taal. In de werkplaats wordt voornamelijk Nederlands gesproken. Dit maakt dat het aanleren van de taal gestimuleerd wordt en hebben ze een dagbesteding die zinvol is."

Bewoners krijgen een certificaat

Als de bewoners uitstromen naar een gemeente krijgen zij een certificaat van het Fietsenkeldertje waarin hun opgedane vaardigheden zijn beschreven. John: “Hiermee kunnen zij aantonen dat zij gedurende het verblijf bij het COA in Hengelo werkervaring opgedaan hebben.”

Altijd aan de afspraken houden

Eigenaar Wim Hubers van het Fietsenkeldertje geeft aan dat hij erg blij is met onze bewoners. “Ze komen hier elke dag, zijn netjes op tijd en houden zich aan hun afspraken. Ook als ze andere afspraken hebben, melden ze dit van te voren bij mij.” En volgens Wim Hubers leren ze ook erg snel. Hij laat een velg zien die één van de jongens gerepareerd heeft. “Hij heeft er andere spaken ingezet en de velg was weer helemaal recht en een velg goed repareren en spaken vervangen is best lastig.”

De jongens werken van dinsdag tot en met vrijdag elke middag van 13.00 tot 17.00 uur in de fietsenwerkplaats. “Ze hebben van Wim een fiets gekregen, die ze zelf gerepareerd hebben”, zegt John.

Samenwerking met verschillende bedrijven

In Hengelo worden bewoners gestimuleerd om zin te geven aan de tijd die ze in de opvang verblijven, een voorbeeld zoals dit op alle locaties van het COA gaat. John: “Naast de aangeboden programma’s werken we in Hengelo samen met een aantal werkervaringsbedrijven waar bewoners dagelijks werkzaamheden verrichten en zo participeren in de samenleving. Al met al een mooie aanvulling op de bestaande voorinburgeringsprogramma’s!”

 

Meer nieuws