Tijdens deze bijeenkomst werd het boek 'Een ode aan ons azc' officieel gepresenteerd. Het eerste exemplaar met een terugblik op 25 jaar asielzoekerscentrum in Musselkanaal werd door locatiemanager Gerwin Jobing overhandigd aan wethouder Lian Veenstra van de gemeente Stadskanaal.
De start
Op 15 juli 1993 zijn de eerste asielzoekers gehuisvest in het voormalige bejaardenhuis de Heggerank. In die eerste bus zitten dertien personen van negen verschillende nationaliteiten. Op 24 september 2018 - iets meer dan 25 jaar later - worden de laatste bewoners overgeplaatst naar een ander asielzoekerscentrum in het land. In de afgelopen kwart eeuw zijn op deze locatie zo'n 10.000 asielzoekers opgevangen.
Dubbel gevoel
De (oud-)medewerkers haalden met elkaar, onder het genot van een hapje en een drankje, heel wat oude herinneringen op. "Ik sta hier met een dubbel gevoel", aldus Gerwin. "Aan het begin van het jaar is nog gesproken over het uitbundig vieren van het zilveren jubileum en enkele maanden later staan we in een leeg gebouw en gaat de deur dicht."
Onderdeel van het dorp
Wethouder Lian Veenstra van gemeente Stadskanaal benadrukt in haar toespraak dat het asielzoekerscentrum in de afgelopen jaren een onderdeel van het dorp is geweest. "De bewoners voelden zich hier thuis. Ze woonden niet in het azc, maar aan de Brink 7 in Musselkanaal. Dat is een groot compliment voor de inwoners van het dorp."
Initiatieven
Henk Wolthof (unitmanager Noord) steekt ook de loftrompet over het draagvlak in Musselkanaal. "Op deze locatie kon ook veel", blikt hij terug. “We hebben asielzoekers kansen gegeven en verschillende initiatieven genomen. Van zelf koken tot het volgen van opleidingen om bijvoorbeeld een baan te vinden in de schoonmaakbranche."