Locaties die de afgelopen periode zijn geopend

Almere

Het asielzoekerscentrum in Almere is tijdelijk uitgebreid met 400-500 noodopvangplaatsen voor de periode van een jaar. Het ministerie van Defensie en het Rode Kruis hebben het COA geholpen door kleine paviljoens te plaatsen. De eerste asielzoekers verblijven sinds zondagavond 17 oktober in de noodopvang. De komende dagen start in Almere de opbouw van grotere paviljoens.

Amsterdam Derkinderenstraat

Aan de Derkinderenstraat in Amsterdam worden tijdelijk tot waarschijnlijk medio november 80 asielzoekers opgevangen. Het gaat om opvang van asielzoekers uit de centrale ontvangstlocatie in Ter Apel.Lees meer op de locatiepagina

Bodegraven

In het Gr8Hotel in Bodegraven worden 40 alleenstaande minderjarige vluchtelingen opgevangen. Deze locatie is beschikbaar tot eind oktober en kan eventueel langer beschikbaar blijven indien nodig.

Grave

Met ingang van 11 oktober heeft azc Grave toestemming om bovenop de afgesproken 600 asielzoekers tijdelijk nog 50 extra personen op te vangen. De tijdelijke uitbreiding geldt vooralsnog tot 1 januari 2022.
 

Locaties die de aankomende periode openen

Emmen

Het COA vangt vanaf eind oktober 150 asielzoekers op in het Fletcher Hotel aan de Van Schaikweg 55 in Emmen. Het gaat om gezinnen met kinderen. Ze worden tot uiterlijk 8 januari opgevangen in het hotel in Emmen. Lees meer op de locatiepagina.

Groningen

In de stad Groningen wordt voor 375 asielzoekers opvang gerealiseerd; 175 mensen worden opgevangen op een boot aan het Oude Winschoterdiep, bij de Antwerperbrug/Gideonweg. En 200 mensen worden opgevangen in de voormalige XL-teststraat nabij P+R Meerstad en industrieterrein Driebond. Het gaat om mensen die uit de centrale ontvangstlocatie in Ter Apel komen en dringend opvang nodig hebben. Het kan daarbij zowel gaan om mensen die wachten op de start van hun asielprocedure als om nareizigers: familieleden van iemand die al een asielstatus heeft in Nederland. De verwachting is dat de eerste asielzoekers vanaf 25 oktober in Groningen opgevangen kunnen worden.

Leeuwarden

Het COA gaat in de Friezenhal (WTC Expo) in Leeuwarden 600 asielzoekers opvangen voor een periode van een half jaar. De opvang kan mogelijk verlengd worden met twee keer drie maanden. De eerste asielzoekers worden waarschijnlijk vanaf 4 november opgevangen. Het gaat om dezelfde doelgroep als voor de locaties in Groningen.

Alkmaar

In de Vluchthoef in Alkmaar worden vanaf begin november tot 1 januari 2022 tijdelijk 450 statushouders opgevangen. De locatie wordt op dit moment klaar gemaakt voor ingebruikname. Na 1 januari neemt de gemeente de locatie over en biedt de locatie woonruimte aan ongeveer 250 statushouders.

Overloon

Eind september heeft de gemeente Boxmeer azc Overloon toestemming verleend om binnen de hekken van het azc nog ongeveer 30 caravans te plaatsen die plaatsen die plaats bieden aan maximaal 150 bewoners. De extra capaciteit is per 1 november beschikbaar en is vergund tot mei 2022 als azc Overloon zijn deuren zal sluiten.

Tilburg

De gemeente Tilburg stelt de voormalige Willem II kazerne beschikbaar voor de tijdelijke huisvesting van circa 200 statushouders die gekoppeld zijn aan Tilburg en andere gemeenten in Brabant. Deze oplossing zorgt ervoor dat bedden in reguliere azc’s die nu bezet worden gehouden door statushouders vrijkomen voor asielzoekers. De locatie is naar verwachting rond 1 december gereed en beschikbaar tot 1 november 2022.

Gorinchem

In het voormalige belastingkantoor kunnen vanaf eind oktober voor een periode van 4 weken 300 mensen worden opgevangen.