Als het lukt, komt dat doordat tijdelijk weer mensen onder zijn gebracht op locaties die binnenkort moeten sluiten. Ook is nog niet begonnen met het verplaatsen van mensen van andere locaties die dicht moeten. Het COA had van de rechter tot en met 21 februari de tijd gekregen om het aantal asielzoekers terug te brengen. Het is en blijft een moeilijke opgave, want er zijn geen structurele oplossingen voor handen.

Geen gemakkelijke oplossingen

Milo Schoenmaker, bestuursvoorzitter COA: "Natuurlijk willen we de uitspraak van de rechter naleven. We werken er al maandenlang hard aan om de situatie in Ter Apel te verbeteren. Maar er zijn geen gemakkelijke oplossingen. Deze week komen we door de genomen maatregelen waarschijnlijk onder de 2.000, maar we voorzien op zeer korte termijn nieuwe problemen bij het sluiten van locaties. Bovendien blijft het opvangtekort oplopen. We hebben dringend reguliere locaties nodig."

  • Bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker staat de pers te woord in Ter Apel © COA

Oproep van de staatssecretaris

Staatssecretaris Eric van der Burg riep vorige week de Commissarissen van de Koning van 8 provincies op om voor 1 april opvangplekken te realiseren of bestaande noodopvanglocaties niet te sluiten. Dit passend binnen de provinciale opgave die is vastgesteld naar aanleiding van de Spreidingswet. Daar zijn nog geen reacties op gekomen.

Groot tekort

Eind maart loopt het tekort op tot 5.500 plekken. De oorzaak is dat een aantal grote noodopvanglocaties in de komende periode moet sluiten. Tegelijkertijd stijgt het aantal mensen in de asielopvang. Dit komt niet alleen door nieuwe asielaanvragen, maar ook doordat vergunninghouders langer dan voorzien moeten wachten op een woning. Daarnaast is er bij de IND een grote hoeveelheid te behandelen asielaanvragen, waardoor mensen langer wachten op de uitkomst van de asielprocedure.

Lees hier het laatste nieuws over Ter Apel