De boodschap was vooral, ook namens een oud bewoner, ‘om het wiel niet opnieuw uit te vinden en niet over de asielzoeker te praten maar mét’. Het gaat om het bij elkaar brengen van de vele initiatieven, wensen en mogelijkheden, aldus de verschillende sprekers.

Alle deelnemers betrokken bij gekozen thema

Nieuw aan deze derde editie van het COA-café was dat alleen organisaties of personen waren uitgenodigd die te maken hebben met het gekozen thema. Daardoor was er een brede mix van organisaties, maar wel allemaal met dezelfde specificatie aanwezig. Tijdens een interactieve sessie zorgde dit ervoor dat er direct mooie afspraken gemaakt konden worden.

  • mensen zitten aan een ronde witte tafel
  • vrouw staat op een podium met microfoon in hand en praat met een man in een stoel

Vrijwilligerswerk buiten de opvanglocatie

Een van de doelen van de interactieve sessie was om meer vrijwilligerswerk buiten een opvanglocatie mogelijk te maken. Het leverde mooie voorbeelden en concrete afspraken op. Een organisatie komt bijvoorbeeld een keer een dagje kijken op een azc waar veel vrijwilligerswerk buiten een opvanglocatie wordt aangeboden. En het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaat bekijken hoe alle trajecten integraal kunnen worden aangeboden en hoe gemeenten daar een rol in kunnen spelen. Een ander voorbeeld zijn twee deelnemers aan dit café, die in gesprek gaan hoe ze hun vraag en aanbod in Alkmaar tot een match kunnen laten ontstaan.

Visitekaartjes uitwisselen

Alle aanwezigen waren erg enthousiast over de opzet en afgesproken is dat de deelnemerslijst onderling gedeeld wordt, zodat ook na dit COA-café deze mix van organisaties met elkaar in contact kunnen blijven. Aan een vierde editie van het COA-café wordt inmiddels gewerkt!

De drie sprekers

Over de drie sprekers: Tamer Alalloush (statushouder/vrijwilliger bij New Neighbours Utrecht). Tamer heeft tijdens zijn verblijf in het asielzoekerscentrum veel vrijwilligerswerk gedaan zowel binnen als buiten de opvanglocatie. Jolanda Elferink (adviseur inclusie & diversiteit bij Movisie). Over participatie van kwetsbare burgers, bijvoorbeeld vluchtelingen of mantelzorgers. En de manieren waarop je vanuit de gemeente, wijk of als professional deze participatie kunt stimuleren. En Joost van Alkemade (directeur vereniging Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk, NOV) over een goed praktijkvoorbeeld dat ook asielzoekers de mogelijkheid moeten hebben zich maatschappelijk in te zetten door vrijwilligerswerk te doen. De ‘inkleuring’ van het vrijwilligerswerk is zowel voor organisaties als asielzoekers belangrijk.

 

Meer nieuws