Wat kunnen de Kamer en het kabinet doen om de publieke dienstverlening te verbeteren? Deze vraag stelde de Tweede Kamer vandaag aan 100 burgers, die vaak in contact staan met publieke dienstverleners en uitvoeringsorganisaties. De Kamer had daarbij ook aandacht voor de dienstverlening van het COA. Om een betrouwbaar beeld te geven van ons werk organiseerde het COA samen met de Tweede Kamer en de Algemene rekenkamer sessies met (oud-)bewoners, waarin zij hun ervaringen in asiel opvang deelden. 

Het COA bracht hiervoor negen statushouders samen. Tijdens de V100 reflecteerden zij samen met betrokkenen van Refugee Company, Refugee Team en NewBees op de knelpunten die zij tegenkomen in de asielopvang. Obstakels naar betaald werk, scholing en zinvol kunnen meedoen in de samenleving kwam daarbij veel naar voren. Maar ook toegankelijke communicatie, de impact van verhuizingen en de kwaliteit van opvangvoorzieningen werden besproken.

Statushouders in gesprek met de Tweede Kamer
© Bron: Tweede Kamer

Onze (oud-)bewoners vertelden aan Kamerleden Anne-Marijke Podt (D66) en Diederik Boomsma (NSC) uit eigen ervaring waarom deze onderwerpen aandacht verdienen van de Tweede Kamer en het COA. Over de belangrijkste aandachtpunten stelden de deelnemers van onze sessie schriftelijke vragen aan de minister van Asiel en Migratie. 

Harlem van Hayzer, oud-bewoner van het COA, kreeg de eer het befaamde koffertje met daarin alle schriftelijke vragen te overhandigen aan Kamervoorzitter Martin Bosma. ‘Ik ben blij dat ik aan de Kamerleden mijn ervaringen kon vertellen. Ik vind het belangrijk dat zij begrijpen wat er beter kan in een AZC.’

De antwoorden op de schriftelijke vragen vragen zal de Tweede Kamer gebruiken bij de debatten over de verantwoording voor het jaar 2024. Ben je benieuwd naar welke vragen zijn gesteld aan de minister van Asiel en Migratie? Je vindt ze hier.

Harlem van Hayzer overhandigd koffertje Kamervoorzitter Martin Bosma