Het is het tweede werkbezoek van Mark Harbers aan de kleine keten in de drie weken sinds zijn beëdiging. Vorige week bezocht hij de vreemdelingenketen in Ter Apel. Ver reizen was het ditmaal niet voor de staatssecretaris; het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Rijnstraat zijn directe buren.

  • mensen zitten aan een tafel
  • mensen staan op een open gang met zicht naar de overkant
  • mensen staan voor een open kantoor
  • 2 mannen staan in een kantoor

Ontvangst door bestuurders kleine keten

Harbers werd ontvangen door de bestuurders van de kleine keten: Nannette van Schelven (plaatsvervangend hoofddirecteur van de IND), Gerard Bakker (bestuursvoorzitter COA) en Jannita Robberse, algemeen directeur DT&V.

Het gesprek met de bestuurders ging onder andere over het werken in de Rijnstraat. Als voordeel werd genoemd dat de medewerkers van de drie ketenpartners sneller en makkelijker met elkaar de afstemming kunnen zoeken. Dit geldt ook voor de drie bestuurders. Zij kunnen eenvoudiger met elkaar schakelen. Niet alleen de samenwerking in de Rijnstraat kwam aan bod, ook de samenwerking in zijn totaliteit, landelijk, werd besproken. De crisis rondom de hoge instroom heeft verbeteringen in die samenwerking in een stroomversnelling gebracht, zo schetsten de bestuurders.

Drie thema’s

Voor het werkbezoek waren, naast het kennismaken met medewerkers en met ‘de locatie Rijnstraat’, drie thema’s benoemd; ‘inhoudelijke advisering’, ‘bedrijfsvoering’ en ‘ict’. Bij elk van deze thema’s waren de drie ketenpartners vertegenwoordigd.

In deze gesprekken werd ondermeer gesproken over de flexibele opvang en over de Europese asielafspraken. Zowel het Nederlandse asielbeleid, de opvang en het asielproces in Ter Apel als de ervaringen van alle drie de kleine ketenpartners worden in Europa geroemd en van de expertise van IND, COA en DT&V wordt in het buitenland graag gebruikgemaakt, zo hoorde de staatssecretaris.

In de ‘ict-sessie’ werd geschetst hoe in de kleine keten steeds meer ook digitaal wordt samengewerkt.

Rondleiding

De rondleiding bracht de staatssecretaris op de drie etages waar de kleine keten in de Rijnstraat werkt. Hij sprak tijdens deze rondleiding met medewerkers over zowel het werken in de Rijnstraat als over de inhoud van hun werk, zoals integratie en participatie en de uitdagingen van plaatsing. Ook hier kwam digitaal werken aan bod, waarbij de staatssecretaris zijn eigen ervaringen deelde: “Tot een maand geleden werkte ik als Tweede Kamerlid met stapels papier, nu werk ik digitaal. Dat was wel even wennen!”

Het programma eindigde met een bezoek aan het IND-loket, eveneens sinds de opening van dit rijkskantoor aan de Rijnstraat gevestigd.

Openhartige gesprekken

“Een toegankelijke staatssecretaris, met interesse in zowel de inhoud als de mensen die het werk doen”, was een van de reacties. En: “Een goed openhartig gesprek, waarbij er de tijd was om dieper op onderwerpen in te gaan.”

Voortvarend begin!

Met dit bezoek maakte de staatssecretaris binnen een week nader kennis met de kleine keten in zowel als in de hoofdkantoren in de Rijnstraat. Nuttige en leuke werkbezoeken en een voortvarend begin van de nieuwe bewindspersoon!

Meer nieuws