Een van de ideeën was ‘Fleur de gehoorkamer op’ om het gehoor te verbeteren. Rob van Lint, directeur IND, reageerde positief: “Het gehoor is een heel spannend moment voor de asielzoeker en kan soms lang duren. Het is ongelooflijk belangrijk dat de sfeer goed is, dat ze zich op hun gemak voelen. We doen hier dus graag iets mee.” Ook kondigde Van Lint aan dat er voortaan bandopnames van het gehoor kunnen worden gemaakt. Hiermee komt de IND tegemoet aan een veel gehoord idee.

Het idee 'Zet vluchtelingambassadeurs in wijken in waar onvrede is over de komst van een azc' van de Syrische vluchteling Saher Abdulraouf werd direct omarmd door de organisatie Vluchteling Ambassadeurs van Maja Coric.  Zij gaan in gesprek met het COA en de VNG om de voorlichting op scholen te verbreden.

Gerard Bakker liet als lid van het expertpanel weten dat het COA op dit moment een kanteling doormaakt. "We zijn het afgelopen crisisjaar heel druk geweest met het zoeken naar opvanglocaties, en nog steeds, maar we verdiepen ons ook steeds meer in integratie.”

Oplossingen

Met De Asielzoekmachine hebben we juist vanwege de polarisatie op het onderwerp de nadruk heeft willlen leggen op het vinden van oplossingenInitiatief, vertelde initiatiefnemer Eefje Blankevoort. De Asielzoekmachine gaat nu in samenwerking met de diverse uitvoeringsorganisaties en deelnemers een aantal van de ideeën verder uitwerken. Er werd ook een vervolgproject aangekondigd voor het najaar. Nieuwe ideeën kunnen nog steeds worden ingediend via de website.

De Asielzoekmachine is een crossmediaal project dat het asielbeleid onderzoekt. Hoe werkt het? En hoe zouden we willen dat het werkt? Het bestaat uit een webdocumentaire, uit een reeks brainstorms en tentoonstellingen, een radiodocu-tweeluik over de geschiedenis van het Nederlandse asielbeleid, in samenwerking met radiomaker Laura Stek, en een tv-documentaire over oplossingen voor de Europese crisis.

Het panel van experts bestond uit: Rhodia Maas (Directeur DT&V), Rob van Lint (Directeur IND), Dorine Manson (Directeur VluchtelingenWerk Nederland), Gerard Bakker (bestuursvoorzitter COA), Mark Buijs (VVD, Burgemeester Boxtel), Maja Coric (Vluchtelingenambassadeurs), Eduard Nazarski (Directeur Amnesty International in Nederland), Willemijn Verloop (Oprichter War Child, mede-oprichter en partner Social Impact Ventures NL) en Catelene Passchier (vicevoorzitter FNV).

Meer nieuws