Voorwaarden en afspraken
De raad wordt gevraagd wensen en bedenkingen te uiten over het aangaan van de bestuursovereenkomst en de aanvullende werkafspraken. Het gemeentebestuur heeft toegewerkt naar een bestuursovereenkomst en aanvullende werkafspraken waarin, voordat het AZC van start kan gaan, de belangrijkste vraagstukken zijn vastgelegd. Daarin zijn de ervaringen van andere AZC’s meegenomen, maar ook de vragen vanuit de wijk, omwonenden en klankbordgroep. Belangrijke voorwaarden zijn onder andere dat het COA de incidentele kosten voor twee sfeerkeepers en het financiële tekort voor de in de bestuursovereenkomst overeengekomen vorm voor de invulling van onderwijs en begeleiding van asielkinderen zal bekostigen.
De opvanglocatie wordt in twee fasen gerealiseerd: eerst voor ruim 300 personen met tijdelijke voorzieningen, later volgt een permanente inrichting voor maximaal 600 bewoners. De overeenkomst wordt voor onbepaalde tijd aangegaan, met jaarlijkse evaluaties.
Noodzaak en context
Nederland kampt met een tekort aan reguliere opvangplekken voor asielzoekers. De Spreidingswet verplicht gemeenten nog steeds tot het realiseren van voldoende opvangplaatsen. Met het AZC in Klooster Bethanië levert Venlo een bijdrage aan het oplossen van het tekort aan plekken en aan een evenwichtigere verdeling van asielzoekers over het land.
In de bestuursovereenkomst zijn maatwerkafspraken gemaakt over veiligheid, begeleiding, onderwijs en participatie. Zo wordt ingezet op mensen die recht hebben op opvang in Nederland en is er extra aandacht voor toezicht en handhaving, onder andere door inzet van sfeerkeepers.
Zorgen en participatie in de wijk
De komst van een AZC roept per definitie vragen en zorgen op bij omwonenden. De gemeente organiseerde samen met het COA een aantal informatiebijeenkomsten en stelde een klankbordgroep samen van bewoners, wijkvertegenwoordigers en maatschappelijke organisaties. Ook het COA nam deel aan deze klankbordgroep vergaderingen. Belangrijke aandachtspunten zijn de duur van de overeenkomst, het aantal op te vangen asielzoekers, de impact op voorzieningen, onderwijs, verkeer en veiligheid. Ook is gesproken over werkgelegenheid en mogelijkheden voor vrijwilligerswerk, zowel vanuit het oogpunt van omwonenden als toekomstige bewoners. Met directe buren zijn aparte afspraken gemaakt over onder andere de omheining en beperking van mogelijke overlast.
Vervolgprocedure
Na de consultatie van de raad neemt het college een definitief besluit over de bestuursovereenkomst. Aansluitend daarop kan het COA een omgevingsvergunning aanvragen, om de realisatie van een AZC in Klooster Bethanië mogelijk te maken.