De beide organisaties wilden in de afgelopen 6 maanden vergunninghouders (ex-asielzoekers met een verblijfs- en werkvergunning) in asielzoekerscentra die op korte termijn een woning in provincie Utrecht zouden krijgen, bemiddelen en begeleiden naar werk. De pilot geeft nu ook inzicht in de aanvullende begeleiding die nodig is om hen aan werk te helpen: vooral wervingseisen op het gebied van taal en specifieke kennis voor sectoren ICT en techniek vormen een belemmering voor het vinden van werk.

Resultaten in cijfers

In de pilot waren in totaal 44% van de door het COA voorgeselecteerde vergunninghouders ‘jobready’. Dit betekent dat ze de Nederlandse en/of Engelse taal machtig zijn, gemotiveerd zijn om te werken en flexibiliteit hebben ten aanzien van het soort werk. Naast het niet-machtig zijn van de taal, speelden stressfactoren zoals het wachten op huisvesting en gescheiden zijn van het gezin een rol bij het niet 'jobready'zijn. Van de 44% deelnemende vergunninghouders is 61% aan werk geholpen. Voor 34% was dit betaald werk, 9% kreeg een betaalde werkervaringsplaats, 11% een onbetaalde werkervaringsplaats en 7% deed vrijwilligerswerk. Vergunninghouders met een lager opleidingsniveau kregen doorgaans meteen betaald werk, de hoger opgeleide vergunninghouders kwamen via een werkervaringsplek of stage op niveau binnen bij werkgevers.

Vraag en aanbod beter koppelen

De pilot brengt verder aan het licht dat de snelle ontwikkelingen in de techniek en ICT ervoor zorgen dat de kennis van jobready vergunningshouders niet aansluit op de eisen. Vooral in technische beroepen is actuele kennis en relevante recente werkervaring van belang. De deelnemers in de pilot hebben dit veelal niet. Dit wordt ook niet ondervangen door de werkgevers. Door de huidige schaarste op de arbeidsmarkt hebben zij geen ruimte voor extra begeleiding of scholing.

In gesprek met gemeenten

Gerard Bakker, bestuursvoorzitter COA: “We merken dat het enorm belangrijk is dat mensen de Nederlandse of Engelse taal machtig zijn. Zo vroeg mogelijke integratie in de samenleving is belangrijk voor een snelle taalontwikkeling. Ik hoop dat gemeenten de verantwoordelijkheid voor integratie blijven oppakken.”

Inge Dijkstra, directeur Randstad HR Solutions: “Doel van de pilot was om inzicht te krijgen in de kloof tussen vraag en aanbod van vergunninghouders op de arbeidsmarkt. De resultaten laten nu zien waar we tegen aanlopen. We willen nu samen met individuele gemeenten gaan kijken hoe we op lokaal niveau kunnen helpen met het naar werk begeleiden van vergunninghouders. Waar nodig zullen we ook in gesprek gaan met werkgevers om vraag en aanbod beter aan elkaar te koppelen.”

Meer nieuws