Senior medewerker ondersteuning Ingrid Jansen (COA, aanvullende opvanglocaties Hengelo) doet verslag: “Het doel van deze pilot is om vergunninghouders met afstand tot de arbeidsmarkt meer mogelijkheden te bieden voor een passende reguliere werkplek, wanneer zij zelfstandig in een gemeente wonen.”

Training

De deelnemers krijgen training op het gebied van sociale vaardigheden, taalontwikkeling en werknemersvaardigheden. Ze kunnen binnen De Groentuin op een laagdrempelige manier kennis maken met het werken in Nederland en hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Dit kan via de AKA-opleiding (Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent).

Werkzaamheden

Deze pilot richt zich specifiek op De Groentuin, zegt Ingrid. “De werkzaamheden die geboden worden, zullen tijdens de oriëntatiefase plaatsvinden in de kwekerij en kunnen worden uitgebreid met groenonderhoud op externe locaties. En we richten ons in de pilot op de vergunninghouders die verblijven binnen de aanvullende opvanglocaties (avo) aan de Willemstad en de Havezatenlaan in Hengelo. Het gaat om vergunninghouders die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt door een fysieke of psychische beperking en/of niet of laag geschoold zijn. Aan deze pilot gaan twee groepen deelnemen van tien personen.”

  • groep mensen zitten aan tafel en luisteren naar een man
    Rondleiding en kennismaking in de Groentuin

Zelfredzaamheid

Vergunninghouders die binnen een gemeente woonachtig zijn, kunnen door bijvoorbeeld het UWV of hulpverlenende instanties worden aangemeld bij SWB. Door vergunninghouders in een eerder stadium, namelijk tijdens hun verblijf binnen een COA-locatie, al een plek binnen het SWB te bieden, zal hun zelfredzaamheid vergroot worden en hun kans op een passende opleidings- of werkplek zal toenemen.

Doelgroep

De deelnemers worden geselecteerd op basis van interesse, vaardigheden, scholingsniveau en taalvaardigheid. Ingrid: “Wanneer mogelijk vindt er ook een selectie plaats op basis van de gemeente waaraan de vergunninghouder is gekoppeld. De voorkeur gaat uit naar een koppeling met gemeenten in de regio Twente.” 

Over SWB

Het SWB verzorgt tevens VCA-opleidingen, begeleiding naar stage- en/of werkplekken op de reguliere arbeidsmarkt en begeleiding bij het volgen van vaktechnische basisopleidingen. Het SWB is VCA- gecertificeerd en een erkend Aequor- leerbedrijf.

Meer nieuws