Aanleiding

Sinds vorig jaar augustus opereert het COA in crisismodus en dat heeft impact op alle lagen in de organisatie. Ook op bestuurlijk niveau gaat veel tijd naar de crisisaanpak, terwijl het ook nodig en wenselijk is om als bestuur aandacht te blijven besteden aan zaken als strategie voor de lange termijn, de doorontwikkeling van de organisatie en going concern. Dat vormde aanleiding voor het bestuur om na te denken over de mogelijkheid van een tijdelijke versterking met een derde bestuurslid en daarover met het ministerie van JenV in overleg te gaan.

  • Peter Bos © VRU

Ervaren bestuurder-manager

In gezamenlijkheid is besloten dat Peter Bos als derde bestuurslid zal toetreden tot het bestuur. Bos heeft veel ervaring als bestuurder-manager en is bestuurskundige met een strategische focus. Hij kent zowel het domein van de veiligheidsregio’s als dat van defensie zeer goed en zijn kennis en expertise liggen onder meer op het vlak van crisisbeheersing. Ook de departementale wereld alsmede interdepartementale crisisoverleggen zijn bekend terrein voor hem. Milo Schoenmaker: "Joeri Kapteijns en ik zijn erg blij met de komst van Peter Bos als derde bestuurslid. Zijn ervaring is van toegevoegde waarde. En het geeft ons de ruimte om de bestuurlijke aandacht beter te verdelen. We kijken zeer uit naar de samenwerking."

Portefeuille

Met zijn achtergrond ligt het voor de hand om Bos primair in te zetten op het capaciteitsdossier. Dat betekent bijvoorbeeld dat hij als eerste aanspreekpunt zal gaan fungeren voor de programmadirectie capaciteitsopgave, en voor burgemeesters voor zover het gaat over het werven of verlengen van (crisis)noodlocaties. Ook zal hij het COA gaan vertegenwoordigen in departementale of interdepartementale (bestuurlijke) overleggen over de crisis. Uiteraard zal dit gebeuren in nauwe samenwerking met Schoenmaker en Kapteijns.

Bos zal formeel starten op 1 augustus en vooralsnog blijft hij tot eind 2022, met een optie tot verlenging.