Het proefproject werd afgesloten met een certificaat dat op 12 december werd uitgereikt door wethouder Stan Backus van de gemeente Leudal.
DigiD
Voor dit project zochten COA, Vluchtelingenwerk en Bibliocenter de samenwerking met elkaar. Doel is dat nieuwe statushouders al voor de vestiging in een gemeente beter met hun DigiD kunnen werken. Zo kunnen ze hun praktische en financiële zaken sneller regelen en hoeft hun integratie daardoor in elk geval geen vertraging op te lopen. Van de bestaande cursus Digisterker voor Vluchtelingen, die in diverse bibliotheken wordt gegeven om te leren werken met de digitale overheid, is een verkorte en aangepaste versie gemaakt voor mensen in de asielopvang. Bij de bijeenkomsten in Baexem was een tolk ingeschakeld en heeft het COA asielzoekers actief benaderd voor deelname.
Begrip
Cursusleider Els Meeuwissen van Bibliocenter heeft meer begrip gekregen voor de situatie van vluchtelingen in Nederland. "Je staat er niet bij stil dat de situatie hier zo anders is dan in hun thuisland. Neem nu ons toetsenbord. Is het jou ooit opgevallen dat er alleen hoofdletters op staan? Lastig hoor, als je net wat letters van het Westers handschrift hebt geleerd en je zoekt de letter ‘n’ en ziet alleen de ‘N’. De deelnemers aan de cursus herkennen nu dat ze op de goede website zitten met logo’s van de rijksoverheid en gemeenten. Ze zijn bekend met termen als gebruikersnaam, wachtwoord en inloggen. En hebben allemaal een eigen DigiD dat ze veilig kunnen gebruiken dat ze nodig hebben bij hun zelfredzaamheid. Ik zeg: Missie geslaagd!”
Bron tekst en foto: De Limburger