Het belang van meedoen

Door mee te doen vergroten azc-bewoners hun kennis van de Nederlandse taal en cultuur, doen ze werkervaring op en komen ze in aanraking met Nederlanders. Dit vergroot hun kans op integratie. Via de Meedoenbalies van het COA kunnen azc-bewoners al direct na hun aankomst in Nederland als vrijwilliger aan de slag. Zij werken dan samen met omwonenden van het azc aan lokale projecten, zoals een sportevenement of in de groenvoorziening. Het COA werkt hiervoor samen met Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en lokale vrijwilligersorganisaties.

Rondleiding

Van Gennip werd ontvangen door COA-bestuurslid Joeri Kapteijns en rondgeleid door de locatiemanager en de programmabegeleider van het azc. Ze bezocht de Meedoenbalie, keek mee bij een taalles en bekeek een bewonerskamer die op dit moment wordt gerenoveerd.

  • Minister van Karien Gennip in gesprek met twee bewoners over meedoen

Minister in gesprek medewerkers en bewoners

In restaurant A Beautifull Mess, gelegen op het terrein van het azc, sprak de minister met medewerkers en twee bewoners over de kracht van meedoen, taalles en voorinburgering. Ze vroeg naar de procedure van de bewoners, van wie de een wel en de ander nog geen verblijfsgunning heeft. Statushouder Abdiwahid (27) werkt bij een fastfoodketen en wil elektricien worden. De andere bewoner werkt voor restaurant A Beautifull Mess, dat betaalde banen en vrijwilligerswerk biedt aan mensen die ooit naar Nederland zijn gevlucht.

In gesprek met de twee vroeg de minister hoe het voor ze is om zo lang te moeten wachten, hoe ze Nederlands leren en wat hun motivatie is om te werken.

Structurele financiering en uitbreiding

Het COA heeft nu 38 Meedoenbalies en wil dit uitbreiden naar minimaal 60. Daarvoor is financiering nodig van het ministerie van SZW.

Kapteijns: “Ik ben heel blij met de structurele financiering voor de Meedoenbalies door SZW. Gelukkig kunnen onze collega’s en de NOV hun belangrijke werkzaamheden voortzetten! Wel wil ik benadrukken dat we er met de financiering van 38 locaties nog niet zijn. Het liefst koppelen we op iedere locatie onze bewoners aan vrijwilligerswerk en zelfs aan betaald werk. We zien hoe waardevol dit is voor onze bewoners. We verkennen met SZW de mogelijkheden hiervoor.”

COA: asielzoekers moeten meer dan 24 weken per jaar kunnen werken

Daarnaast is het COA voorstander van de verruiming van de 24-weken-eis. Op dit moment mogen asielzoekers niet meer dan 24 weken per jaar betaald werken. Dit is een belemmering voor asielzoekers, maar ook een probleem voor Nederland. Te lang ‘stil zitten’ beperkt azc-bewoners namelijk in hun integratie. Bovendien kunnen zij bijdragen aan het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt.