Dit kwam uit een onderzoek dat Randstad deed onder werkenden naar hun houding tegenover vluchtelingen. De meerderheid van de ondervraagden (68 %) denkt dat vluchtelingen beter integreren wanneer zij aan de slag zijn. De helft van de respondenten vindt vluchtelingen bovendien sterk gemotiveerd en goed beschikbaar. Ook werd genoemd dat vluchtelingen expertise met zich meebrengen die in Nederland niet of nauwelijks aanwezig is. Tegelijkertijd gaven de ondervraagden aan de mogelijkheden voor vluchtelingen om werk te vinden, niet ruim in te schatten. Deze uitkomsten komen sterk overeen met de uitkomsten van een vergelijkbaar onderzoek dat in 2013 plaatsvond.

Vergunninghouders naar werk

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van een pilot van Randstad en het COA om vergunninghouders naar werk te begeleiden. Beide partijen krijgen door deze pilot een beter beeld van de werkachtergrond van vergunninghouders. Hierdoor kan beter worden ingespeeld op wat zij aan aanvullende begeleiding nodig hebben om regulier werk te vinden in Nederland.

Taal

Een van de tussentijdse uitkomsten van de pilot is dat de vergunninghouders die ‘jobready’ zijn vaak wel Engels spreken, maar de Nederlandse taal onvoldoende beheersen voor de gewenste baan. Dat geldt ook voor internationale bedrijven. De vergunninghouders uit de pilot hebben een opleiding of ervaring in met name het onderwijs, de medische sector, finance, engineering, electrotechniek en telecomtechniek. In de pilot volgen de vergunninghouders cv- en arbeidsmarktworkshops. Lager opgeleiden en jongeren blijken ook behoefte te hebben aan een training werknemersvaardigheden.

WerkMonitor

Het onderzoek maakt deel uit van de Randstad WerkMonitor, een kwantitatief online onderzoek naar de intentie van werknemers om te bewegen op de arbeidsmarkt.

  • mensen zitten op een kantoor
Meer nieuws