De medaille werd uitgereikt door de Commandant der Strijdkrachten Generaal T.A. Middendorp aan marechaussees, andere militairen, politiemensen en medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTenV), Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en het COA die onderdeel uitmaakten van zogeheten Border Security Teams (BST) in Griekenland.

  • Kim Knoops
    Kim Knoops © Foto: Mediacentrum Defensie (MCD), Martijn Beekman

De Border Security Teams hebben de Griekse autoriteiten ondersteund bij grensbewaking, identificatie en registratie van asielzoekers en het inrichten van het terugkeerproces op Chios en Lesbos. De Border Security Teams deden hun bijdrage in het kader van een Frontex-operatie.

Staatssecretaris Dijkhoff: “Ik ben trots op deze mannen en vrouwen. Ze hebben een bijdrage geleverd aan een belangrijke taak. Effectieve grensbewaking en goede identificatie en registratie van asielzoekers in Griekenland is in het belang van alle lidstaten, ook van Nederland.”

Het bijzondere aan het Border Security Team is dat zoveel verschillende disciplines samenwerken als één compleet team. Door kun krachten te bundelen, kunnen de marechaussee, andere militairen, de politie, IND, COA, DTenV en DJI een bijdrage leveren aan vrijwel het hele traject dat migranten doorlopen. Zo is het team betrokken bij patrouilles en reddingsoperaties op zee, vervoer naar het registratiecentrum, identificatie, registratie en screening en terugkeer van migranten die geen bescherming nodig hebben.

Het Border Security Team is nog steeds actief.

Meer nieuws