Vriendschappen

Vol trots staan de dames op een rij en ontvangen als eerste het door hen samengestelde kookboek ‘Verrukkelijke tradities’. Ze zoeken meteen naar het recept dat zij voor het boek hebben uitgekozen en wijzen met trots naar de foto’s die bij het recept staan.

Petra Dol, programmabegeleider bij het COA, kijkt op een afstandje en met een grote glimlach naar de enthousiaste reacties: "Ook hier hebben we het voor gedaan. Deze vrouwen verdienen het en het is mooi om te zien dat door het samen koken er grote vriendschappen tussen verschillende culturen zijn onstaan. Tussen de bewoonsters onderling, maar ook met de Nederlandse vrijwilligers van Stichting Present met wie ze samen hebben gekookt." Petra is de bedenker van het kookboek en heeft samen met Anne-Marie Schipper van Stichting Present er een heel project van gemaakt.

  • © COA

Tradities

Veel bewoonsters van het azc houden van koken en oude familierecepten worden van generatie op generatie doorgegeven. Moeders laten hun kinderen zien hoe ze gerechten moeten klaarmaken en dit gebeurt vaak zonder dat het recept op papier staat. De vrouwen bewaren de recepten in hun hoofd en in hun hart. Tradities worden zo in ere gehouden.

Anne-Marie: "Kookboeken zijn niet besteed aan de vrouwen van het azc. Zij waren ook erg verbaasd dat we graag een kookboek wilden maken. Want waar heb je een kookboek voor nodig? We hebben uitgelegd dat we met een kookboek recepten door kunnen geven aan mensen die deze gerechten ook graag willen maken en die hun gasten willen verrassen met heerlijk eten uit verschillende culturen. De vrouwen werden enthousiast en vertelden ons welke gerechten speciaal of juist populair zijn in hun land van herkomst. De gerechten zijn gemaakt door vrouwen uit Arabische en Afrikaanse landen, Turkije, Oekraïne en Rusland."

Rode borsjt

In het kookboek zijn ook gerechten opgenomen uit Oekraine en Rusland. Olga, Natalia, Elena en Natalja hebben met heel plezier meegedaan. "We hebben onder andere rode borsjt gemaakt. Zowel in Oekraïne als in Rusland eten we dit gerecht in de winter. Net zo lekker als jullie boerenkool”, grapt Natalia.