Het Oranje Fonds is een van de ondersteuners van ‘Aan de slag’.  De koning is beschermheer van dit fonds en bezoekt regelmatig projecten die kunnen rekenen op de steun van het fonds.
Dit project van  Pharos krijgt ook ondersteuning van het COA, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Kansfonds.

Werkbezoek

De koning bracht het bezoek samen met Jan van Zanen (burgemeester van Utrecht), Ronald van der Giessen (directeur Oranje Fonds) en Monica van Berkum (directeur Pharos). Naast medewerkers van het COA waren bij de gesprekken ook enkele nieuwkomers, medewerkers van maatschappelijke organisaties en de Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk (NOV) aanwezig.

  • Koning poseert met een groep mensen
    © (foto en bron tekst: Pharos)

Achtergrond

Voor het behoud van gezondheid is actief zijn essentieel. Pharos zet zich al jaren in om de kennis over het belang van participatie en activering voor de gezondheid en vitaliteit van vluchtelingen te verspreiden. Met het project ‘Aan de slag’ wordt gestimuleerd dat asielzoekers en statushouders in vele gemeenten actief meedoen aan vrijwilligerswerk. Door het project wordt de gezondheid en veerkracht van deelnemende nieuwkomers bevorderd en worden hun talenten en vaardigheden benut. Daarnaast vergroot het de kans op succesvolle integratie in Nederland of een duurzame terugkeer naar land van herkomst.

Succes landelijk delen

‘Aan de Slag’ is gestart in de gemeenten Nijmegen en Utrecht en was zeer succesvol. Veel nieuwkomers doen vrijwilligerswerk en alle partijen zijn enthousiast. Dit succes wordt landelijk gedeeld. Lokale projectteams in 25 gemeenten krijgen hierbij ondersteuning op maat. Het programma helpt om nieuwkomers zo snel mogelijk toe te leiden naar vrijwilligerswerk in die gemeenten. De activiteiten zijn laagdrempelig en praktisch en worden samen met Nederlandse vrijwilligers uitgevoerd. Kennis van de Nederlandse taal is niet nodig.

Prijs

Pharos heeft in september 2016 de Helffer Kootkar Prijs in ontvangst genomen voor ‘Aan de slag’. Pharos kreeg deze prijs als waardering voor de onderscheidende wijze waarop maatschappelijke participatie van asielzoekers en vluchtelingen bevorderd wordt.

 

Meer nieuws