Het COA is in Den Helder al geruime tijd op zoek naar kleinschalige woonvoorzieningen (kwv) die geschikt zijn voor de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Het is al geruime tijd bekend dat eenzelfde soort woonvoorziening ook in de Doggerij komt. De Doggerij is inmiddels door het COA aangekocht.

Het COA zorgt voor intensieve begeleiding


Aan de Jacob van Heemskerckstraat kunnen maximaal 20 jongeren worden opgevangen en aan de Linieweg maximaal 16 jongeren. Het gaat om kinderen in de leeftijd van 15 tot en met 17,5 jaar. Het COA zorgt voor intensieve begeleiding en er zijn minimaal twee COA-medewerkers 24 uur per dag aanwezig. Alle jongeren zijn leerplichtig en gaan naar school.

Locaties voor onbepaalde tijd beschikbaar


Zowel de locatie aan de Linieweg als het pand aan de Jacob van Heemskerckstraat worden door het COA aangekocht. Daarmee zijn de beoogde opvanglocaties in principe voor onbepaalde tijd beschikbaar, zolang de landelijke instroom van (minderjarige) asielzoekers dat noodzakelijk maakt. Voor de Linieweg wordt wel een omgevingsvergunning “strijd met bestemmingsplan” aangevraagd voor de tijdelijke of permanente ontheffing woonbestemming naar maatschappelijke bestemming. Voor de Jacob van Heemskerckstraat is geen wijziging van het bestemmingsplan nodig.

Meer nieuws