Voor de gratis toegankelijke buiten-expositie ‘Ik zie jou!’ koppelde Museum of Humanity dertig bewoners van het azc in de Achtersluispolder aan dertig Zaankanters. De nieuwkomers komen uit zo’n vijftien landen: van Egypte tot Eritrea en van China tot Syrië. 

Ieder tweetal ontmoet elkaar rondom een gemeenschappelijk beroep of een gemeenschappelijke hobby of passie. Zo kom je in de expositie bijvoorbeeld twee kappers, wetenschappers, schakers, Ajax-fans, verpleegkundigen en hondenliefhebbers tegen. En twee burgemeesters: burgemeester Jan Hamming ontmoette Mohammad, tot voor kort de ‘burgemeester van het azc’ die afgelopen zaterdagmiddag de buiten-expositie in het Pathé Theater in Zaandam officieel openden.

“Wat de connectie ook is, uiteindelijk zoeken we naar de meer universele verbindingen. Het is een ontmoeting tussen twee gelijkwaardige en unieke personen,” licht Ruben Timman, fotograaf en oprichter van Museum of Humanity, toe.

Op de expositiepanelen rondom het Stadhuisplein staan de deelnemers op een grote portretfoto naast elkaar en vertellen ze hun verhaal. In totaal vormt zich een slinger van 35 sokkels met portretten, verhalen en andere informatie over het project. Daarnaast kunnen bezoekers via een qr-code een filmpje van ieder duo bekijken en de tekst in het Engels lezen. 

Het Museum of Humanity werkt in dit project Ik zie jou! nauw samen met COA Zaandam en andere maatschappelijke organisaties als Zaankanters voor Elkaar, Taalcafé De Sluis, NewBees, Local Heros en Takecarebnb.

  • © COA