De gemeente gaat een driejarige overeenkomst aan met het COA voor de opvang en begeleiding van een passende instroom van asielzoekers die kansrijk zijn op een vergunning en statushouders vanuit het azc naar een goede start in onze regio.

Met deze beslissing werkt de gemeente mee aan het landelijk verzoek om de opvangcapaciteit voor asielzoekers uit te breiden. De statushouders zullen begeleidt worden naar integratie, inburgering en participatie in onze lokale en regionale samenleving. In het azc wordt al gestart met de inburgering en participatie. De asielzoekers die een vergunning tot verblijf krijgen worden in onze regio gehuisvest.

  • woongebouwen met twee verdiepingen met rondom gras, struiken en bomen en daarlangs een weg met fietspad
    © Jan Scheerder

Kansrijke asielzoekers

Het COA wil in Musselkanaal maximaal 428 kansrijke asielzoekers opvangen en werkt mee aan de ontwikkeling van een doorgaande lijn van ontzorgen en inburgeren. Het centrum gaat minimaal 3 jaar open en er worden afspraken gemaakt over de locatie als het COA weer sluit.

De intentieovereenkomst met het COA wordt nu uitgewerkt in een bestuursovereenkomst. Hierin wordt ondermeer het regelen van zorg, onderwijs en veiligheid vastgelegd. Ook de wensen en bedenkingen van de gemeenteraad, en het starten van overlegstructuren worden hierin opgenomen.

Eerdere sluiting azc in 2018

Het voormalig azc in Musselkanaal werd, tot teleurstelling van omwonenden en de gemeenteraad, in oktober 2018 door het COA gesloten. Kort daarop bleek echter landelijk behoefte te zijn aan uitbreiding van het aantal opvangplaatsen en nam het COA contact op om over een tijdelijke heropening van de locatie in Musselkanaal van gedachten te wisselen.