Blauwe tegel

Om de initiatieven te belonen die de verbinding tussen het azc en de omwonende bevorderen met de inzet van onder andere de politie en de gemeente, is op 19 december de zogeheten Blauwe Tegel onthuld in het bijzijn van burgemeester Jeroen Joon. Deze blauwe tegel staat symbool voor de waardering van de samenwerking tussen de politie en diverse ketenpartners.

De Stichting Waardering Erkenning Politie (WEP) legt deze Blauwe Tegel op zichtbare plekken als mensen en instanties samenwerken om de omgeving leefbaar te maken én houden. De tegel ligt op het voetpad van het azc naar het station, zodat deze voor alle inwoners uit de buurt zichtbaar is.

Initiatieven in Harderwijk om mensen bij elkaar te brengen

  • De wijkagent bezoekt meerdere keren per week het opvangcentrum en bijeenkomsten voor omwonenden. Ook op momenten als er geen problemen zijn. Op deze manier kunnen mogelijke problemen vroegtijdig worden aangepakt.
  • Kerken en moskeeën besteden in hun bijeenkomsten extra aandacht aan het belang van gastvrijheid en vrijwilligers geven taalles of houden sportactiviteiten.
  • Wekelijks ruimen een aantal azc-bewoners zwerfvuil op in de omliggende buurten.

De samenwerking en de bovenstaande initiatieven zorgen er in Harderwijk voor dat gezamenlijk verantwoording wordt gedragen voor de veiligheid in en rondom de opvanglocatie.

Succesfactoren voor verbinding

Tijdens de plechtigheid benadrukte de teamchef van de politie, de burgemeester en de wijkagent de succesfactoren van verbinding tussen het azc en de omwonenden. Contacten onderhouden en korte lijnen met elkaar hebben, zowel als het goed gaat als wanneer er incidenten zijn is essentieel. Dit geldt voor zowel het contact met het azc, de politie, de gemeente en zeker ook voor het contact met omwonenden en ondernemers.

Wijkagent Mitchell zette Frank van der Snel, programmabegeleider bij het COA, speciaal in het zonnetje: “Jij bent iemand die zich al jaren letterlijk dag en nacht inzet. Jouw telefoon staat nooit uit, jij bent altijd bereikbaar. Jij ziet ieders belang, of het nu gaat om omwonenden, winkeliers, bewoners van het azc of van de politie. Jij kent de mensen, hun verhalen en zorgt voor verbinding.” Frank kreeg daarom uit handen van de politie een unieke kleine versie van de Blauwe Tegel, als dank voor zijn inzet en betrokkenheid.