Op initiatief van unitmanager Huisvesting Carolien Schippers (COA) en haar team werd in de mooie Haagse locatie ‘Glazen Zaal’ door verschillende sprekers ingegaan op het thema ‘Innovatieve integratie concepten’. Onder de ongeveer negentig toehoorders ondermeer burgemeesters, wethouders, en vertegenwoordigers van keten- en samenwerkingspartners, ministeries en provincies. Om enkele voorbeelden te noemen: er waren toehoorders van Pharos, Nidos, Randstad Uitzendbureau, het CBS en Warchild.

Karrenspoor


Voorzitter van het bestuur Gerard Bakker van het COA opende de bijeenkomst. “Hoe komen we met elkaar uit het karrenspoor?” vraagt hij als eerste aan de zaal. “Met andere woorden, hoe kunnen we met elkaar innovatiever zijn? Ik daag u graag uit hierover met ons mee te denken. Er is sinds november een prachtig bestuursakkoord dat ons kaders biedt voor de toekomst. Met onder andere dit akkoord als basis moeten we tevens gezamenlijk de ruimte nemen om innovatief te zijn als het gaat om integratie. Innovatie is een bewuste keuze. Dat is de eerste stap. Hoe breder dit vanuit verschillende aspecten in gang wordt gezet, politiek, sociologisch en maatschappelijk bijvoorbeeld, hoe beter. Aan de samenstelling van deze zaal te zien draagt deze bijeenkomst hier toe bij.”

  • mensen zitten in een zaal naar een man te luisteren

Database


Directeur van DSV Gerard Herbrink sprak over zijn ervaringen met de inzet van tien asielzoekers in het Katwijkse verpleeghuis Salem, onderdeel van DSV. “Mensen tot Nederland toelaten is een politieke keuze. Maar als zij eenmaal hier zijn, dan moeten we helpen”, meent hij. “Toen we eenmaal de keuze hadden gemaakt om tien vergunninghouders als verpleeghulpen vanuit azc’s te werven, viel het vinden van kandidaten tegen. Een goede database zou daarbij hebben geholpen. Herbrink roept tevens andere werkgevers op om over zijn concept na te denken. “Als ik google kom ik geen vergelijkbare voorbeelden tegen. Het lijkt mij een gemiste kans.”

Afspraken staan


Initiatiefnemer en trainer van New Dutch Connection  Bright Richards sprak over zijn ervaringen als asielzoeker en schetste hoe hij voor zijn eigen integratie heeft gevochten. “Ik ben op klompen gaan lopen”, aldus Richards. “Ga er gerust van uit dat asielzoekers een drive hebben en niet voor een bijstandsuitkering naar Nederland komen. Richten op de kracht van asielzoekers levert veel meer op dan sommige vooroordelen die er zijn!” Richards neemt asielzoekers soms mee naar gemeenten om te helpen matchen naar woningen, werk of vrijwilligerswerk. Dit sprak de burgemeesters van de gemeenten Hollands Kroon, Smallingerland en Leusden zo aan dat hier de visitekaartjes en afspraken werden gemaakt! “Ik zie je graag verschijnen met tien asielzoekers, aldus burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon. “Ok, voor eind dit jaar kom ik langs… met twintig”, aldus Richards.

Win-win


Andere sprekers waren Salec Besic, strategisch adviseur bij de gemeente Eindhoven en Djamila Schans, senior onderzoeker bij de WODC. Besic vertelde over de rol die Eindhoven speelt en meer wil gaan spelen op het gebied van integratie van asielzoekers. Dat begint met iemand hier gericht voor vrijmaken binnen de gemeente. “En we lopen allemaal tegen hetzelfde aan, naar mijn idee. Laat je niet beperken door angst! Samen met de gemeente Helmond, onderwijsinstellingen en ‘Werk Wijs’ (een Europees project) hebben wij nu 630 kandidaten voor eventuele matching. Voor wie is dit nu niet een win-win situatie?” Schans ging in op het onderzoek ‘Geen tijd verliezen: van opvang naar integratie’. Uiteraard een onderzoek dat naadloos aansluit op het thema van dit COA Café. We verwijzen u graag naar de door ondermeer WODC gepubliceerde ‘Policy Brief’ hierover op internet.

Helderheid


Tussen de bedrijven door trad standup comedian Farbod Moghaddam (geboren in Iran) op. Hij deelde de zaal zijn wat meer ludieke ervaringen als asielkind, ongeveer twintig jaar geleden. Aan Schippers was het de eer om de bijeenkomst af te sluiten. “Vanmiddag heb ik mooie en nuttige dingen gehoord”, sluit zij af. “Het blijkt dat er hier en daar een gebrek aan kennis is, maar vooral dat de oplossingen zowel gevonden kunnen worden in de aanpassingen van structuren als in de individuen die met concrete projecten het verschil maken. Het COA kan aan deze beide zaken mee werken, zoals een database met de kwaliteiten van onze bewoners. Ik kijk tevreden terug op deze bijeenkomst en het smaakt naar meer!

Meer nieuws