Nu een deel van de voormalige kantoren en twee van de torens van twaalf verdiepingen klaar zijn, konden de eerste bewoners in het nieuwe azc terecht. Maandag kwamen de eerste 25 bewoners aan, gezinnen en alleenstaanden uit Syrie, Eritrea, Iran en Irak. Na deze eerste instroom gaat de verbouwing gewoon door. Verwacht wordt dat er eind augustus maximaal 400 mensen geplaatst zijn.

  • gang van de azc Amsterdam Wenkebach
    © Gerrie van den Berg

Zes torens

De zes torens zijn ingedeeld met paviljoens die over twee verdiepingen verdeeld zijn. In elk paviljoen zijn 25 eenpersoons- of tweepersoonsslaapkamers ingericht, met in elk paviljoen twee keukens, twee woonkamers en sanitaire voorzieningen.  De voormalige kantoorruimtes worden geschikt gemaakt voor het plaatsen van gezinnen in vier-tot zespersoonskamers. Dit gebouw heeft twee verdiepingen.

Uitstraling van gevangenis aangepakt

De controleluikjes in de celdeuren zijn verwijderd en afgedekt met een grote plaat die met schoolbordverf is geschilderd. De bewoners kunnen dus op de buitenkant van de deur hun naam schrijven of een afbeelding maken met krijt.

De buitenkant van de voormalige gevangenis is ook aangepakt, de netten over de binnenplaatsen zijn verwijderd, prikkeldraad, camera’s en hekken van de muren en daken verwijderd en aan de kant van het treinstation is een doorbraak door de buitenmuur gemaakt om de nieuwe hoofdingang te creëren. Ook is hier een deel van de buitenmuur verlaagd tot anderhalve meter.

De entree werd vorige week door kunstenaars en medelanders kleurrijk beschilderd. Als de verbouwing klaar is, biedt de locatie plaats aan maximaal 1.000 bewoners. Het gebouwencomplex is in gebruik tot 1 januari 2018.

  • muur wordt geschilderd door een paar jongens
    © Remco Sijtzema

De torens en kantoren zijn met elkaar verbonden door een brede en lange gang, De Kalverstraat. De toegang tot elke woontoren komt hier op uit. Elke toren en de toegangsdeur heeft een eigen kleurcode. Ook de paviljoens in de torens zijn geschilderd in deze kleur.

Meer nieuws