Twee eerdere bijeenkomsten (in maart en oktober 2016)

De Werkgroep kende twee eerdere bijeenkomsten waarin met name het programma Wonen en Leven op een COA-locatie (onderdeel Veilig en in vrijheid samenleven) en de bewustwordingscampagne voor bewoners (met onder andere film en posters) met de deelnemers besproken werden.

Derde bijeenkomst, ditmaal de praktijk in Azelo

In deze derde bijeenkomst stond de praktijk centraal in Azelo. Op enthousiaste wijze maakten COA-medewerkers helder hoe de informatievoorziening aan bewoners in de praktijk eruit ziet en hoe beide programma’s hier een plek in krijgen. De deelnemers kregen ook van twee bewoners een rondleiding over de locatie. Voor enkele deelnemers was het hun eerste bezoek aan een azc.

De werkgroep gaf aan tevreden te zijn met de manier waarop het COA vorm en inhoud geeft aan de informatievoorziening over grondrechten, discriminatie en vrijheid van religie en de plek die beide programma’s hierin innemen. Het werkbezoek werd erg gewaardeerd: alleen in de praktijk kan blijken of een voorlichting en de gekozen aanpak ook daadwerkelijk aankomt en uitvoerbaar is.

De volgende bijeenkomst van de werkgroep is op 7 juni 2017.

Deelnemers Werkgroep Informatievoorziening Grondrechten

Anne Frank Stichting, Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis, COC Nederland, Expertise- en Adviesbureau Europa en non-discriminatie, Federatie Opvang, Fier, GGD, GHOR Nederland, Humanistisch Verbond, Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), Landelijke Vereniging tegen Discriminatie (LVtD), LGBT Asylum Support, Movisie, Overleg Joden, Christenen en Moslims (OJCM), Pharos, Expertisecentrum Gezondheidsverschillen, ProDemos, Rutgers, Kenniscentrum Seksualiteit, Secret garden, Stichting Gave, Vluchtelingen Organisaties Nederland en VluchtelingenWerk Nederland.

Meer nieuws