Hoofddirecteur IND over afhandeling kinderpardon

Na weken van onderhandelen, uitwerken en vastleggen, zijn de criteria van het kinderpardon bekend. VreemdelingenVisie sprak met Aly van Berckel, hoofddirecteur van de IND, over het hoe en wat van deze regeling: ‘We snappen dat deze kinderen snel duidelijkheid willen.’

Zorgvuldig handelen bij huiselijk geweld en kindermishandeling

Op 1 januari is de meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling aangescherpt. Ook COA-medewerkers moeten vermoedens van acute en structurele onveiligheid eerder melden bij Veilig Thuis. Waar hebben zij in de praktijk mee te maken en hoe gaan zij hiermee om?

  • vrouw poseert aan tafel

Voorbereiden op de Brexit 

Wat betekent de Brexit voor mij? Kan ik hier straks nog wonen, werken en leven? Nu de Brexit dichterbij komt, bereiden Britse burgers in Nederland zich voor op de toekomst. Dat geldt ook voor de IND, die een speciaal project heeft ingericht om de Brexit in goede banen te leiden.

Lang niet iedereen is beter af in Nederland’

Wie in eigen land wordt vervolgd om zijn politieke overtuiging of op de vlucht is voor oorlog, heeft een betere toekomst in Nederland. Maar voor wie hier om minder ernstige redenen naartoe komt, kan het anders uitpakken. Adwin van Dijke is directeur van Vreemdelingenloket Amsterdam en ziet dagelijks hoe mensen gevangen raken in de ‘honey trap’.

Hoe is het? ‘Nee! Ik heb een droom!’ 

Een vergunning waarmee ze in Nederland kan blijven heeft ze niet. Wel heeft asielzoeker Gloria Clark (30) een droom: voor Artsen zonder Grenzen werken en wereldwijd mensen helpen.

Mijn werkplek: ‘Veel klanten zijn blij als ze DNA afstaan’


Hoe toon je aan dat je familie bent als je geen documenten hebt? Met je DNA. In Utrecht neemt de IND wangslijm af bij vreemdelingen die op deze manier in aanmerking willen komen voor gezinshereniging. Medewerker Sharoni Jacobs: ‘Mensen zijn soms heel emotioneel.’

Leg mij nu eens uit… Waarom kan het lastig zijn om overlastgevende asielzoekers uit te zetten?

Asielzoekers uit veilige landen die hier overlast veroorzaken moeten zo snel mogelijk terug naar het land van herkomst, is de heersende opinie. Maar in de praktijk is dat nog niet zo eenvoudig. Wat staat uitzetting in de weg?

Externe link Naar VreemdelingenVisie #18
Meer nieuws