Het COA bedacht de prijsvraag A Home away from Home en vroegen architecten en designers met oplossingen voor flexibele huisvesting te komen. Eind juni selecteerde een deskundige jury onder leiding van de Rijksbouwmeester zes winnende concepten. Om deze concepten nog een stap verder te brengen, boden we de winnaars een tegemoetkoming in de kosten als zij een heus prototype zouden vervaardigen. De gemeente Eindhoven nodigde het COA vervolgens uit deze prototypen te presenteren tijdens de Dutch Design Week.

  • man staat naast andere man in de prototype woning Finch
    Peter Siebers bij 'de Finch' in Budel Cranendonck

Proefslapen in de Finch

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de realisatie van vijf prototypen. Een van de prototypen, de Finch, was al beschikbaar. En wat is er mooier dan dat het COA voor de presentatie al een beeld heeft hoe bewoners zo’n nieuw woonconcept ervaren? De afgelopen drie weken konden bewoners daarom in verschillende samenstellingen proefslapen in Finch. 

Muisstil!

Ook lid van het bestuur Peter Siebers van het COA sliep er, van dinsdag op woensdag 19 oktober. “De Finch is aan de buitenkant al mooi om te zien. De afwerking is heel netjes met hout gedaan en dat geeft een vriendelijke uitstraling. Daarnaast oogt het ook solide en heb je als bewoner meer privacy. Ik heb alvast goed geslapen! Het was muisstil, ongetwijfeld mede ook door de goede isolatie.”

Hoe verder?

De prijswinnende huisvestingsconcepten zijn zeer geschikt voor statushouders. Ook studenten, starters op de woningmarkt en andere spoedzoekers zijn zeer geholpen met deze duurzame en flexibele huisvesting. Met de presentatie op de Dutch Design Week eindigt voor het COA de prijsvraag. We dragen het stokje over aan gemeenten en woningcorporaties die we uitnodigen de prototypen in Eindhoven te komen bekijken. Op de website van A Home away from Home treft u meer informatie aan over de prijsvraag en de presentatie van de woonconcepten op de Dutch Design Week.

Meer nieuws