Voor het COA was er geen betere titel denkbaar voor het jaarverslag over 2015 dan‘Grenzen’. Want als het om de hoge instroom van vluchtelingen gaat stond het afgelopen jaar vooral in het teken van grenzen, in allerlei contexten. Voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de Vreemdelingenketen, gemeenten en provincies, inwoners, de landelijke politiek, Europa en uiteraard zeker ook, voor de vluchteling zelf. Het is dé rode draad van het jaarverslag.

In het verslag, waarvan een print maandagmiddag 11 april door voorzitter van het bestuur Gerard Bakker van het COA aan staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) is overhandigd, zijn naast ‘grenzen’ ook diverse markeermomenten opgenomen. “Zo’n moment is bijvoorbeeld de ongekend hoge instroom in vooral september en oktober”, aldus Bakker. “Of als dieptepunt het verdronken Syrische jongetje Aylan op een Turks strand. En nog zo’n moment is het Bestuursakkoord van 27 november. Het is allemaal terug te lezen in ons jaarverslag.”

Vooral in het najaar liep het COA tegen de grens aan van het kunnen opvangen van alle vluchtelingen. “Mede dankzij de goede samenwerking met gemeenten is het gelukt om iedereen een plek te bieden”, zegt Bakker. “Dit komt ook uitgemeten aan bod in dit verslag en dat is terecht, want het bleek een essentiële samenwerking. En natuurlijk is er veel aandacht voor het keiharde werk van alle COA-medewerkers! Ik wens u veel leesplezier.”

  • twee mannen presenteren het jaarverslag voor de foto
Meer nieuws