• AZ Stieltjesstraat

Makkelijk contact met Nederlanders

Vooral voor jonge asielzoekers zijn de contacten met hun Nederlandse leeftijdsgenoten heel waardevol gebleken. Door met elkaar onder één dak te wonen ontstaat er makkelijk en natuurlijk contact. Door de jonge huurders van Socius zijn veel activiteiten georganiseerd, zowel in groepsverband als individueel. Er zijn onder andere een filmavond, taalavonden en een cursus digitale vaardigheden georganiseerd. Bewoners gingen samen naar NEC, kookten samen of gingen samen uit. Ook hebben Socius-bewoners als vrijwilliger gewerkt op de speelotheek en speelzaal. Er zijn indivuele gitaar- en taallessen gegeven.

De bewoners hebben inmiddels afscheid genomen van elkaar door middel van een internationaal  afscheidsdiner. Alle bewoners zijn verhuisd.

Uitbreiding gezamenlijk wonen in de toekomst

Het COA wil deze vorm van samenwonen van asielzoekers en jongeren voortzetten. Contact met Nederlanders in een vroeg stadium is belangrijk voor de integratie en participatie van asielzoekers in Nederland. Samen wonen geeft daar concreet en laagdrempelig vorm aan. Naast het azc Stieltjestraat hebben ook op het terrein van het tijdelijke azc Einsteindreef in Utrecht asielzoekers en jongeren onder één dak gewoond. Vijf asielzoekerscentra door het hele land zijn aangewezen als pilot. De ervaringen van de Stieltjesstraat in Nijmegen en azc Einsteindreef in Utrecht worden daarin meegenomen.

Meer nieuws