De redactie van het programma heeft onze medewerking gevraagd om de zevende verdieping weer als slaapzaal in te richten zoals die op het moment van de eerste opvang was. Onze collega’s van het magazijn van de unit Huisvesting hebben van 5 tot en met 7 december meegewerkt aan de op- en afbouw van het televisiedecor.

In de Reünie zien we het verhaal van Tamer die Syrië ontvluchtte toen hij vermoord dreigde te worden wegens kritiek op de overheid. Hij laat daarbij zijn vrouw en 2 dochters achter. Eenmaal in Nederland stort hij zich op het vrijwilligerswerk, werkt mee aan het netwerk New Neighbours en begint een eigen stichting: ‘Dreaming of Syria. Daarnaast probeert hij zijn vrouw Safa en hun 2 kinderen naar Nederland te halen. Dat lukt. De Reünie volgt Safa na haar afscheid van familie en vrienden in Syrië, op haar reis via Libanon naar Schiphol waar ze Tamer weer in de armen kan sluiten.

Ook zien we Rafeek die een speciaal welkom kreeg bij een gastgezin. Samen met de kinderen in het gezin kijkt hij de kinderprogramma’s op tv en leert zo zijn woordjes Nederland. De Reünie volgt Rafeek in het gezin en hoort van de ouders waarom ze hem in huis namen.

Verder zien we Rasheed, Mahmoud en Muayd die al sinds hun jeugd in Damascus vrienden waren. Om aan een oproep voor het leger te ontsnappen, ontvluchten ze Syrië. Na een gevaarlijke bootreis komen ze in Lesbos aan. Met boot, trein en auto bereiken ze uiteindelijk Utrecht. De vlucht heeft de 3 vrienden dichter bij elkaar gebracht, maar in Nederland worden ze uit elkaar gehaald.

De datum van deze Reünie Special is 18 December om 21.30 op NPO1.

Meer nieuws