Het COA en de gemeente Cranendonck hebben een overeenkomst voor de opvang van asielzoekers in die gemeente tot medio 2028 en een samenwerkingsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De huidige omgevingsvergunning voor gebruik van de voormalige Nassau Dietzkazerne aan de Randweg-Oost in Budel voor de opvang van asielzoekers loopt echter tot 1 juli 2024.

De aanvraag voor de omgevingsvergunning betreft een formele en noodzakelijke stap in lijn met de huidige overeenkomsten met de gemeente. Het moment van indienen houdt rekening met de maximale tijd die behandeling van zo’n aanvraag kan duren.

Op dit moment zijn het COA, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de gemeente Cranendonck ook in gesprek met elkaar over de invulling van samenwerking ten aanzien van de opvang van asielzoekers na 1 juli 2024. In die gesprekken hebben we het onder meer over het verder terugdringen van de overlast in samenwerking met de gemeente en andere partijen. Ook voor het COA is dat van het grootste belang.

De nu ingediende aanvraag voor de omgevingsvergunning staat los van deze gesprekken. Mochten deze gesprekken leiden tot een andere invulling van de samenwerking na 1 juli 2024, zal daar uiteraard naar gehandeld worden.