De brand ontstond zaterdagochtend vroeg in een kamer op de vierde verdieping van de opvanglocatie. Personeel en beveiliging schakelden direct de hulpdiensten in en begonnen met de evacuatie van de bewoners. Vijf personen zijn ter plekke door de ambulance bekeken en behandeld omdat ze rook binnen hadden gekregen. Drie mensen moesten naar het ziekenhuis voor behandeling.

De brandweer heeft het pand inmiddels afgekeurd voor bewoning. Zodra alles droog is, valt de daadwerkelijke schade op te maken. Vooralsnog lijkt de constructie van het gebouw niet aangetast. Naar verwachting kan het COA het pand over een aantal weken tot maanden weer in gebruik nemen. De politie doet ondertussen onderzoek naar de toedracht van de brand en heeft in dat kader twee bewoners van het azc aangehouden op verdenking van brandstichting.

Evacuatie bewoners

De gemeente Middelburg regelde zaterdagochtend direct crisisnoodopvang in de nabijgelegen sporthal De Sprong. Daar kregen de geëvacueerde bewoners via verschillende organisaties uit de buurt broodjes, warme sokken, kleding en zelfs opladers voor telefoons. Toen in de loop van de dag duidelijk werd dat niemand terug zou kunnen naar het azc, heeft de Veiligheidsregio Zeeland slaapplaatsen ingericht in de sporthal.

Op zondag hebben alle bewoners onder begeleiding van COA-personeel in groepjes per gang hun persoonlijke eigendommen kunnen ophalen. Daarna zijn ze met vijf bussen overgebracht naar verschillende opvanglocaties in het land.

Locatiemanager Danny Deckers is opgelucht dat er geen gewonden zijn gevallen. “Maar dat maakt de schrik en het verdriet om zo’n brand niet minder. Dat geldt voor zowel de bewoners als alle COA-collega’s.”

Bestuurslid Joeri Kapteijns is onder de indruk van het snelle en voortvarende optreden van de hulpdiensten: “Brand is altijd verschrikkelijk, maar dankzij het adequate optreden van politie, brandweer, gemeente en personeel en beveiliging van het COA is erger voorkomen. Daarbij vind ik de hulp die onze bewoners kregen aangeboden vanuit de omgeving hartverwarmend.”