Utrecht - Joseph Haydnlaan

Bezoekadres: 
Joseph Haydnlaan 2
3533 AE Utrecht
T 088-7150110
Postadres: 
Joseph Haydnlaan 2
3533 AE Utrecht

Azc Utrecht is gevestigd in het voormalig militair ziekenhuis “Militair Hospitaal Dr. A. Mathijssen”. Behalve militairen werden hier ook burgers verpleegd. Naast azc is ook het hoofdkantoor van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) hier gevestigd.

Na de verhuizing van het  ‘militair hospitaal’ naar het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) begin jaren negentig, werd het in gebruik genomen als asielzoekerscentrum waarin rond de 600 asielzoekers werden opgevangen. Tussen 1998 en 2000 werd het centrum gesloten voor een grondige verbouwing en renovatie. Sinds de heropening kunnen 450 bewoners worden opgevangen, verdeeld over 146 kamers van verschillende omvang. Een gedeelte van de opvangplaatsen in gereserveerd voor minderjarige alleenstaande vreemdelingen.
De grootste kamers zijn voorzien van een aparte slaapkamer en hebben zowel een eigen toilet als eigen kook- en douchegelegenheid. In het gebouw bevonden zich verder 18 grote keukenruimten, waar gekookt wordt door bewoners die niet over een eigen keuken beschikken, en even zoveel wasruimten, die zijn voorzien van douches, toiletten, een wasmachine en een wasdroger.

In de kelder van het gebouw zijn verschillende activiteitenruimtes ingericht: jongerenactiviteiten (Stichting De Vrolijkheid en de Jongerenraad), voorlichting, trainingen, huiswerkruimte en een peuterspeelzaal. Op het terrein van het azc bevindt zich verder nog een apart gebouw waar zich een recreatieruimte bevindt.

Omdat het azc al bijna twintig jaar deel uitmaakt van de Utrechtse wijk Oog in Al, is het centrum volledig met de buurt verweven. Een vaste groep vrijwilligers uit de buurt houdt zich dan ook al sinds jaar en dag bezig met allerlei activiteiten voor de bewoners en zorgt voor contact tussen bewoners en buurt.

Locatiemanager is Peter Zwaan.