Schalkhaar

Bezoekadres: 
Frieswijkerweg 2
7433 RB Schalkhaar
T 088-7154500

Azc Schalkhaar is sinds begin jaren ’90  in gebruik. Het azc is gevestigd in de voormalig Westenbergkazerne en ligt net buiten Schalkhaar, een dorpje nabij Deventer. Naast reguliere opvang kent het azc een afdeling intensief begeleidende Opvang voor bewoners die nog niet zelfstandig in een azc kunnen wonen. Deze bewoners krijgen intensieve begeleiding van COA-medewerkers.

Azc Schalkhaar vangt het volledige aantal asielzoekers op waarvoor plek is op deze locatie, namelijk 650. Er is tijdelijk uitgebreid met 100 plekken om de toenemende stroom vluchtelingen op te kunnen vangen. De uitbreiding was nodig omdat er veel meer asielaanvragen binnenkomen, onder meer door de oorlog in Syrië. Gemeente Deventer voelt zich medeverantwoordelijk voor het lot van deze mensen. In de reguliere situatie is er plek voor 550 mensen. Tot 2009 werden er in Schalkhaar ook maximaal 650 personen gehuisvest. Toen de instroom van vluchtelingen daalde, is dat aantal weer naar beneden bijgesteld. De aanvraag voor een uitbreiding tot 650 plekken kwam in 2014 al binnen bij de gemeente Deventer en kwam tot stand in nauw overleg met de omwonenden. De afspraak dat er 650 mensen opgevangen mogen worden, geldt tot 1 oktober 2018. Momenteel betreft het 600 reguliere plaatsen en 50 plaatsen intensief begeleidende opvang (ibo).  

De locatiemanager van azc Schalkhaar is Ton Hermsen. Voor mogelijk vrijwilligerswerk kan contact opgenomen met het team Wonen van het azc. 

Laatste nieuws