Baexem

Bezoekadres: 
Exaeten 1
6095 PD Baexem
T 088-7156900
Postadres: 
Exaeten 1
6095 PD Baexem

Azc Baexem is gevestigd in een voormalig klooster. Het gehele complex bestaat uit een kasteel, een kloostergedeelte en de kapel. Ixaten wordt al genoemd in 1329. Het kasteel werd vermoedelijk al in 1556 gebouwd. Het gebouw is in diverse handen geweest. De jezuïeten lieten het complex in 1875 fors uitbreiden tot een ‘Kultuurkampf’-klooster. De franciscanen namen het complex in 1929 over, richtten het in tot missieschool en voegden in 1931 een nieuwe vleugel toe. Na 1945 kreeg het pand verschillende bestemmingen. Zo was er een internaat voor Duitse jongeren, een weeshuis en  - in de jaren tachtig  - een politieschool gevestigd. Sinds 1997 is het pand in gebruik als asielzoekerscentrum. 

Het asielzoekerscentrum in Baexem valt onder de noemer regulier azc. Het pand is eigendom van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Met de gemeente Leudal is een overeenkomst voor onbepaalde tijd gesloten. Er is momenteel plek voor maximaal 500 bewoners. De locatie wordt aangestuurd door een locatiemanager, bijgestaan door management-assistenten. Het team bestaat verder uit huismeesters, woonbegeleiders, programmabegleiders en casemanagers. Zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en leefbaarheid in het azc. Zij onderhouden het gebouw, begeleiden het wonen, geven voorlichting, verzorgen fasespecifieke programma’s en voeren individuele gesprekken. Onze NT2-docenten verzorgen het taalonderwijs in de voorbereiding op inburgering.  

Ook zijn er diverse vrijwilligers werkzaam in het centrum. Door hen kan het COA de asielzoeker nog meer bieden. Onze vrijwilligers zijn o.a. werkzaam in de fietsenwerkplaats, het Open Leercentrum, de speelzaal voor 2- tot 4-jarigen en onze huiswerkruimte en bijv. ook als sport-/activiteitenbegeleider, muziekdocent, taalcoach of gastvrouw in de vrouwenontmoetingsruimte. Tevens zijn er diverse bewoners met ervaring rond bijv. sport, muziek, theater of dans en hun vaardigheden inzetten door het organiseren van groepsactiviteiten. Op deze manier is er een breed activiteitenprogramma ontstaan in het azc.

We zijn op dit moment op zoek naar vrijwilligers. Lees hier meer over onze vrijwilligersvacatures
Geïnteresseerden kunnen zich melden via 088-7156900 of Baexem@coa.nl  

De locatiemanager is Loek ter Hark.

Vacatures

Lees meer over: