Spreekbeurten: 4 voorbeelden

We hebben 4 voorbeelden voor spreekbeurten voor je.

1. Asielzoekers

Wat is asiel eigenlijk? Wat zijn asielzoekers? Waar komen ze vandaan? En waarom zijn ze gevlucht uit hun eigen land? Het antwoord op deze en andere vragen kun je lezen in deze spreekbeurt. In de spreekbeurt staat ook wat er met de mensen gebeurt als ze niet in Nederland mogen blijven en hoe het leven in een opvangcentrum er uit ziet.

2. Opvangproces

Deze spreekbeurt beschrijft wat er gebeurt met asielzoekers vanaf het moment dat ze ons land binnenkomen. Tot het moment dat ze te horen krijgen of ze hier mogen blijven of niet. Wie bepaalt eigenlijk of ze wel of niet mogen blijven? En wat doet het COA?

3. Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv)

Er komen soms ook kinderen en jongeren naar Nederland zonder familie. We noemen hen alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Deze jongeren hebben vaak nare dingen meegemaakt in hun eigen land. Zij krijgen daarom speciale opvang. Verder moeten ze in Nederland gewoon naar school, net als jij. De spreekbeurt vertelt wat er gebeurt met deze jongeren vanaf het moment dat ze in Nederland aankomen tot hun 18e verjaardag.

4. Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)

Met deze spreekbeurt kun je laten zien wat de taak is van het COA en wat voor mensen er werken. Er staat ook in wie ons vertelt wat we moeten doen en welke soorten opvangcentra er zijn.

Meisje loopt in weiland
Asma en Mounssif uit de uitzending van 'Taarten van Abel' © Kick Smeets

Asma bakt een taart

De 11-jarige Asma is met haar ouders en broer gevlucht uit Iran. Ze wil een blingbling-taart maken voor woonbegeleider Mounssif. Om hem te bedanken voor alles wat hij organiseert voor de kinderen bij haar in asielzoekerscentrum Sint Annaparochie. Kijk je mee?

Naar de uitzending
tekenigng van jongetje dat zwaait
In het boek 'Ik ben Miran' vertellen asielzoekerskinderen over hun leven

Hoe is het om als kind op de vlucht te zijn?

In 'Ik ben Miran' vertellen kinderen over hun vlucht en hun leven in een nieuw land. Je vindt dit boek in verschillende bibliotheken in Nederland.

Auteur: Anne-Marieke Samson

Een uitgave van het COA, IND en DT&V