Succesvol meedoen in de Nederlandse samenleving

In de Culturele Oriëntatie-training denken de vluchtelingen na over hun toekomst in Nederland. Wie ben ik? Wat kan ik? Hoe kan ik succesvol meedoen in de Nederlandse samenleving? Ook krijgen ze informatie over onder andere: de Nederlandse grondwet, ongeschreven regels, samenlevingsvormen, gezondheidszorg, onderwijs, wonen en werk. En we laten de vluchtelingen nadenken over de verschillen tussen hun eigen samenleving en die van Nederland.

Eerste woorden Nederlands én een netwerk

De vluchtelingen leren tijdens de training de 10 allerbelangrijkste woorden zoals ‘Hallo’ en ‘Hoe gaat het?’ Zo maken ze kennis met de Nederlandse taal en kunnen zij zichzelf voorstellen. Ook is er tijd om de andere vluchtelingen in de groep te leren kennen: hun eerste netwerk in Nederland.

  • Culturele Oriëntatie-training in Kenia
    Culturele Oriëntatie-training in Kenia © COA

Mentoren

In de Culturele Oriëntatie-training laten we deelnemers via Skype kennismaken met mentoren. Mentoren zijn eerder hervestigde vluchtelingen die wij als vrijwilliger inzetten. De mentoren vertellen aan hun landgenoten in hun eigen taal hoe dingen in Nederland werken en wat hun ervaringen zijn. En deelnemers kunnen vragen stellen, bijvoorbeeld over onderwijs, wonen in een Nederlands huis en het openbaar vervoer.